Przejdź do głównej zawartości

Mazurek wiśniowy



     To już ostatnia propozycja na mazurka. Tym razem wykonany jest z dwóch rodzai ciasta. Pierwsze ciasto jest klasyczne, drugie jest z dodatkiem mielonych płatków owsianych. Nadzienie jest dwu smakowe wiśniowo-malinowe. Ciasto możemy upiec 2-3 dni przed świętami a nadzienie wykonać później. Żeby było jeszcze łatwiej i jeszcze prościej pomadę malinową można zastąpić np. dżemem morelowym. W mazurku wiśniowym podoba mi się to, że nie potrzeba zbyt dużego talentu dekoratorskiego. Kratka z ciasta i nadzienie dwu kolorowe stanowi samo z siebie ładną dekorację. Polecam!



Składniki:

Ciasto 1:
  • 220 g mąki 
  • 110 g masła 
  • 50 g cukru 
  • 1 żółtko 
  • szczypta soli 

Ciasto 2:
  • 100 g płatków owsianych
  • 100 g mąki 
  • 100 g masła 
  • 50 g cukru 
  • 1 żółtko 

Pomada:
  • 1 szklanka cukru 
  • 200 ml śmietany kremówki 
  • 1 łyżka soku malinowego 
  • dżem wiśniowy 
  

      Ciasto 1: Do mąki dodać pokrojone masło, cukier, żółtko i sól. Zagnieść ciasto. Ciastem wylepić dno tortownicy o wymiarach 24 cm, można też użyć formy prostokątnej.Włożyć do lodówki na 30 minut.
      Ciasto 2: Płatki przyrumienić na suchej patelni. Ostudzić, następnie zmielić. Do mielonych platków, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Formować z niego wałeczki o średnicy ok. 1 cm.
Wyjąć ciasto z lodówki i układać wałeczki, tak aby utworzyły ukośną kratkę. Posmarować białkiem i piec na złoty kolor w temp. 180*C. Ostudzić.
      Pomada: Śmietanę wlać do garnka, dodać cukier i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 11 minut. Zdjąć z ognia i wymieszać z sokiem malinowym. Zostawić do zastygnięcia ( u mnie trwało to około godziny). Kratki ciasta wypełniać na przemian pomadą i konfiturą wiśniową.





Komentarze

  1. Bardzo ładnie się prezentuje. Ja w tym roku klasycznie - planuję tylko mazurka krówkowego.

    OdpowiedzUsuń
  2. wiśniowego jeszcze nie jadłam, fajnie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ tu pięknie u Ciecie i aż pachnie świętami :) Piękny mazurek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo oryginalny ten mazurek. Wygląda ciekawie i tak też zapowiada się smakowo...

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow! Ciekawie go ozdobiłaś - i jak smacznie:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki piękny. I te ozdoby. Super pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z wiśniami musi być pyszny ;) świetny Ci wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda znakomcie. ciekawy pomysł z płatkami w cieście - taki ciut zdrowszy :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz