26.03.2013

Buraki z korniszonem



Bardzo smaczne buraki zaostrzone dodatkiem korniszonów. Świetnie będą pasować do mięsa.


Składniki:

  • 400 g buraków 
  • 3 średniej wielkości korniszony 
  • pęczek koperku 
  • pęczek szczypiorku 
  • 2 łyżki octu winnego 
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego 
  • sól i pieprz 
  
      Buraki zalać wodą i gotować około1-1,5h do miękkości. Studzimy. Buraki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, dodajemy pokrojone korniszony. Szczypiorek i koperek siekamy. Wszystko mieszamy razem.
Przygotować sos: Jogurt mieszamy z octem doprawiamy solą i pieprzem. Buraki polać przygotowanym sosem.



6 komentarzy:

  1. Pyszny i wyrazisty dodatek - idealny do świątecznych przystawek.

    OdpowiedzUsuń
  2. o, takich jeszcze nie próbowałam! Muszą być pyszne :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam buraki, i jestem otwarta na rożne połączenia.Jak będziesz mieć okazję zrób sobie pieczone buraki przy okazji pieczenia czegoś innego w piekarniku :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z dodatkiem ogórków jeszcze nie jadłam ;) Pewnie są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. znam podobny dodatek - moja niedoszła teściowa robiła takie. Buraczki, ogórek kiszony, cebulka i majonez wszystko tak drobniuteńko kroiła. Pyszności

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...