15.03.2013

Pascha czekoladowa




     Paschę czekoladową robi się podobnie jak paschę waniliowo - bakaliową  -->. Zamiast mieszanki bakalii użyłam orzechów włoskich i rodzynków namoczonych w rumie. Całość oblana została polewą czekoladową. Pascha jest delikatna w smaku, jedwabiście kremowa i kusi słodyczą. Polecam obie wersje.



Składniki:

  • 500 g podwójnie zmielonego twarogu 
  • 100 g miękkiego masła 
  • 4 żółtka
  • 125 ml śmietany 36% 
  • 150 g cukru pudru
  • 70 g gorzkiej czekolady 
  • 1/2 laski wanilii 
  • 20 g rodzynków 
  • 20 g drobno pokrojonych orzechów włoskich 
  • rum 
  • 30 g czekolady gorzkiej + 1 łyżka mleka na polewę
  • gaza 
  • doniczka 13-16 cm 


      Rodzynki zalewamy rumem. Żółtka ucieramy z cukrem i miąższem z laski wanilii. Do momentu, aż masa zrobi się jasno żółta. Dodajemy śmietanę. Ustawiamy garnek na bardzo małym ogniu i podgrzewamy całość, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Musimy uważać, żeby nie dopuścić do zagotowania i przypalenia. Zdejmujemy miskę, dodajemy pokrojone masło, następnie ser wszystko razem łączymy. Jeśli zdarzy się tak, że masa zrobi się grudkowata możemy użyć miksera. Do masy serowej dodajemy odsączone rodzynki, orzechy ewentualnie można jeszcze dodać drobno pokrojoną czekoladę. Mieszamy. Gazę moczymy w wodzie, wykładamy nią doniczkę, do środka wkładamy masę serową i przykrywamy gazą. Na doniczkę ustawiamy mały talerzyk i obciążamy czymś ciężkim np. słoikiem z wodą. Odstawiamy w chłodne miejsce na 12h. Po upływie tego czasu wyjmujemy paschę na talerz i dekorujemy rozpuszczoną czekoladą.






13 komentarzy:

  1. Czekoladowa!!!! Zaszalałaś:D Świetne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! Podziwiam! Pięknie podane i przystrojone!!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie udekorowałaś tą paschę!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadłam paschy! Naprawdę! Ale coś czuję, że taką bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. czekoladowa? rewelacja!
    a jakie urocze te zajączki!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja też nigdy nie jadłam paschy. Twoje wyglądają super, więc chyba najwyższy czas zrobić i spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  7. pięknie wygląda i jeszcze do tego czekoladowa, czego chcieć więcej:)

    OdpowiedzUsuń
  8. o jaka fajna ta babeczka;D

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale ona obłędnie wygląda !! Ta góra czekoladowa wydaje się być płynna i taka żywa :) I te króliczki ! Urocze wręcz !

    OdpowiedzUsuń
  10. Pięknie świątecznie i rewelacyjna Pascha, wygląda obłędnie !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wygląda rewelacyjnie super przepis :)

      Usuń
  11. tez planuję zrobić w tym roku paschę
    Pięknie Ci wyszły Twoje :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...