26.03.2013

Ćwikła z chrzanem




Składniki:

  • 1 kg buraków 
  • 2 łyżeczki chrzanu 
  • około 5-10 ziarenek kminku
  • 2-3 łyżeczki octu winnego 
  • 1/4 przegotowanej, ostudzonej wody
  • cukier
  • sól i pieprz 

      Buraki ugotować do miękkości około 1,5 godziny. Gdy ostygną obieramy i ścieramy na tarce. Kminek zalewamy wrzącą wodą. Do buraków  dodajemy chrzan, kminek, wodę, ocet doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Przekładamy do słoiczka, szczelnie zamykamy i wkładamy do lodówki. Najlepiej jak postoją w lodówce 2-3 dni.
    Buraki zamiast gotować możemy upiec w piekarniku. Umyte buraki wrzucamy na blaszkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150*C i pieczemy do miękkości około 1,5 godziny. Miękkość buraków najlepiej sprawdzić przy pomocy widelca.





1 komentarz:

  1. Ciekawy pomysł z kminem... ja dodaję tylko cukier,sól, pieprz i ocet i musi szczypać w nos..;) I piękne zdjęcie:)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...