02.03.2013

Czekoladowa wersja ciasta marchewkowego


    Gdybym nie piekła tego ciasta nie uwierzyła bym, że w cieście jest marchewka. Jest nie wyczuwalna i nie widoczna, ale dzięki niej ciasto jest wilgotne. W smaku trosze przypomina babkę, trochę piernik a trochę murzynka. Ciasto jest smaczne, ale najsmaczniejsza jest polewa, która kojarzy mi się z ferrero :D


Składniki:

  • 3 szklanki mąki 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki startej marchewki (średnie oczka)
  • 6 jajek 
  • 6 czubatych łyżeczek kakao 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody 
  • 100 g drobno pokrojonych orzechów laskowych albo włoskich 
Polewa:
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 4 łyżki mleka 
  • 50 g drobno pokrojonych orzechów laskowych albo włoskich

      Jajka ubić, powoli wsypywać cukier i ubijać do momentu, aż masa zrobi się jasno żółta a pod palcami nie będziemy wyczuwać drobinek cukru.
Do miski wsypać mąkę, kakao, proszek, sodę, cynamon i wymieszać.
      Jajka ubijać na najniższych obrotach, powoli na przemian dosypywać mąki i wlewać olej. Cały czas ubijać do momentu, aż wszystkie składniki się połącza. Wyłączyć robot, wsypać orzechy, włożyć marchewkę i wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy. Piec około 40-50 minut w temp.180*C. Ostudzić.
Nad garnkiem z gotująca się wodą rozpuścić czekoladę z mlekiem. Wsypać orzechy. Jak czekolada delikatnie zgęstnieje polać ciasto.

- Ciasto można piec w dowolnej formie keksówce, prostokątnej albo w tortownicy.





17 komentarzy:

  1. Czekoladowego marchewkowego jeszcze nie jadłam... Wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm... zainteresowałaś mnie tym ciastem. musi być super. tylko szkoda że mąka pszenna zwykła :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąkę pszenną można zastąpić mąką pełnoziarnistą, albo pól na pół.

      Usuń
  3. Lubię ciasto marchewkowe, lubię ciasto czekoladowe i lubie ferrero czyli....upieklas coś specjalnie dla mnie:-). Ciekawie wygląda z ta polewą.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepięknie i te drobno posiekane orzechy ummm musi być przepyszne !!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy bym nie zgadła, że to ciasto marchewkowe, wygląda wyśmienicie i wierzę, że przepysznie smakuje !!! Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie jadłam marchewkowych wypieków, chyba będę musiała wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O kurcze, faktycznie inne niż klasyczne marchewkowe. Musi byc pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto marchewkowe po tuningu :D Lubię, i to bardzo! Piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale fajne jest to ciasto:)! Piekłam marchewkowe ale nigdy na czekoladowo, koniecznie muszę je upiec:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Połączenie ciasta marchewkowego z czekoladowym to świetny pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. fajna odmiana dla tradycyjnego ciasta marchewkowego. zresztą czekolady nigdy dość :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto marchewkowe, pychotka! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda bardzo apetycznie z tą polewą :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mniam. Chyba w weekend zrobię. :-) Dawno nie jadłam już ciasta czekoladowego. :-)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...