01.03.2013

Jabłecznik z kaszą jaglaną

   


     Uwielbiam potrawy, desery, ciasta do którego przyrządzenia potrzebna jest miska albo dwie. Do jednej wrzucam jedne składniki do drugiej pozostałe mieszam, mieszam, łącze i pach przelewam do formy. I tak było z przepisem na jabłecznik z kaszą jaglaną. Od razu przypadł mi do gustu. Niestety po spróbowaniu już nie było tej iskry. Ciasto jest dobre, ale czegoś mu brakuje, tej kropki na i. Nie wiem czego może żurawiny, czekolady albo ananasa. Wiadomo wszystko zależy od upodobań, smaków i przyzwyczajeń. Najlepiej jest jak każdy sam spróbuje i przekona się czy ciasto mu smakuje czy też nie.


Składniki:

  • 300 g kaszy jaglanej
  • 1 kg jabłek
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 1 banan 
  • 50 g orzechów włoskich 
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

     Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Banana rozgnieść widelcem na papkę. Orzechy włoskie drobno posiekać. Wszystkie składniki ciasta połączyć razem i przełożyć do foremki. Moja miała wymiar 22x24 cm. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około godziny.




Źródło 

11 komentarzy:

  1. Lubię proste przepisy i niby lubię eksperymenty, ale powiem Ci, że po kaszy jaglanej w szarlotce:-), cudu bym się nie spodziewała. Zupełnie nie dziwi mnie więc Twoje odczucie, że ciastu czegoś brakuje i że nie wyszło doskonałe. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Interesujący przepis.
    Chętnie bym spróbowała,chociaż myślę,że jabłko i kasza jaglana to dość jednostajny zestaw smaków.
    Tak,jak piszesz potrzeba jeszcze czegoś więcej.
    Znam smak kaszy jaglanej i wiem,że wymaga nieco ,charakteru'.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  3. takiej wersji jabłecznika jeszcze nie widziałam, bardzo ciekawy i wydaje się, że mało skomplikowany przepis, nie doceniałam jaglanki, a co do smaku, to można chyba dorzucić, co kto lubi ?

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda świetnie i już już gotowa byłam je planować tuż tuż, ale skoro piszesz że nie ma szału, to ja wierzę :) dobra taka uczciwość. choć może... może polać mleczną czekoladą? ;]

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja do tego ciasta dodała bym rodzynki między innymi kasza jaglana dobrze łączy się z serem

    OdpowiedzUsuń
  6. Czekolada, rodzynki, żurawina na pewno poprawią smak ciasta. Warto pokombinować :]

    OdpowiedzUsuń
  7. wow, ale fajny przepis. Na pewno wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. A to mnie zaskoczyłaś, na pewno owoce ulepszą smak tego ciasta. Na pewno Olu wypróbuję ! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Coś dla mnie i mojej córki - dwóch alergiczek:) Cudowny blog i wiele obłędnych przepisów (serniczek ferrero!). Idę dalej się "katować" Twoimi przepisami;)Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Kasza jaglana ma być surowa rzecz jasna?
    Skórka z cytryny , sok z cytryny i krzta soli może wydobyć tu fajny smak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak surowa. Zachęcam do eksperymentowania :D

      Usuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...