25.03.2013

Mazurek wiśniowy



     To już ostatnia propozycja na mazurka. Tym razem wykonany jest z dwóch rodzai ciasta. Pierwsze ciasto jest klasyczne, drugie jest z dodatkiem mielonych płatków owsianych. Nadzienie jest dwu smakowe wiśniowo-malinowe. Ciasto możemy upiec 2-3 dni przed świętami a nadzienie wykonać później. Żeby było jeszcze łatwiej i jeszcze prościej pomadę malinową można zastąpić np. dżemem morelowym. W mazurku wiśniowym podoba mi się to, że nie potrzeba zbyt dużego talentu dekoratorskiego. Kratka z ciasta i nadzienie dwu kolorowe stanowi samo z siebie ładną dekorację. Polecam!



Składniki:

Ciasto 1:
  • 220 g mąki 
  • 110 g masła 
  • 50 g cukru 
  • 1 żółtko 
  • szczypta soli 

Ciasto 2:
  • 100 g płatków owsianych
  • 100 g mąki 
  • 100 g masła 
  • 50 g cukru 
  • 1 żółtko 

Pomada:
  • 1 szklanka cukru 
  • 200 ml śmietany kremówki 
  • 1 łyżka soku malinowego 
  • dżem wiśniowy 
  

      Ciasto 1: Do mąki dodać pokrojone masło, cukier, żółtko i sól. Zagnieść ciasto. Ciastem wylepić dno tortownicy o wymiarach 24 cm, można też użyć formy prostokątnej.Włożyć do lodówki na 30 minut.
      Ciasto 2: Płatki przyrumienić na suchej patelni. Ostudzić, następnie zmielić. Do mielonych platków, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Formować z niego wałeczki o średnicy ok. 1 cm.
Wyjąć ciasto z lodówki i układać wałeczki, tak aby utworzyły ukośną kratkę. Posmarować białkiem i piec na złoty kolor w temp. 180*C. Ostudzić.
      Pomada: Śmietanę wlać do garnka, dodać cukier i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 11 minut. Zdjąć z ognia i wymieszać z sokiem malinowym. Zostawić do zastygnięcia ( u mnie trwało to około godziny). Kratki ciasta wypełniać na przemian pomadą i konfiturą wiśniową.





10 komentarzy:

  1. Bardzo ładnie się prezentuje. Ja w tym roku klasycznie - planuję tylko mazurka krówkowego.

    OdpowiedzUsuń
  2. wiśniowego jeszcze nie jadłam, fajnie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ tu pięknie u Ciecie i aż pachnie świętami :) Piękny mazurek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo oryginalny ten mazurek. Wygląda ciekawie i tak też zapowiada się smakowo...

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow! Ciekawie go ozdobiłaś - i jak smacznie:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki piękny. I te ozdoby. Super pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z wiśniami musi być pyszny ;) świetny Ci wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda znakomcie. ciekawy pomysł z płatkami w cieście - taki ciut zdrowszy :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...