28.03.2013

Babka przełożona kremem





     Babka, swój piękny żółty kolor zawdzięcza dodatkowi kaszki kukurydzianej.W smaku i strukturze jest trochę inna od babek piaskowych. Bardziej zwarta i lekko chrupiąca. Nie wyrasta zbyt mocno moja urosła około 1 cm. Myślałam, że będzie zakalec, ale nie widocznie te babki tak mają. Żeby babka nie była taka nudna postanowiłam ją przełożyć śmietaną z dodatkiem puree truskawkowego. Do masy dodałam trochę więcej żelatyny dzięki czemu przy krojeniu baki śmietana nie rozjeżdża się na boki. Zamiast śmietany możemy wykorzystać serek  homogenizowany. Polecam babka jest pyszna i pięknie się prezentuje.




Składniki:

  • 125 g mąki 
  • 125 g kaszki kukurydzianej 
  • 200 g masła 
  • 125 g cukru 
  • 3 jajka 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 

Nadzienie:
  • 200 ml śmietany kremówki 
  • 200 g truskawek albo malin 
  • 2 czubate łyżki cukru pudru 
  • 3 łyżeczki żelatyny 
  • cukier puder do posypania
  • keksówka 26x10 cm

      Mąkę mieszamy z kaszką i proszkiem. Masło ucieramy z cukrami i solą. Do momentu, aż cukier prawie się rozpuści. Do masy dodajemy na przemian jajko i mąkę. Gdy wszystkie składniki się połączą przekładamy ciasto do keksówki posmarowanej tłuszczem i posypanej kaszką kukurydzianą. Pieczemy w 180 *C około 50 minut ( do suchego patyczka). Studzimy.
      Nadzienie: Jeśli używamy mrożonych owoców musimy je wcześniej rozmrozić! Owoce miksujemy na papkę. Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Gdy już napęcznieje podgrzewamy ją na małym ogniu do rozpuszczenia. Studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy puree owocowe, cukier puder i żelatynę. Mieszamy chwile na najwyższych obrotach.
Ciasto przekroić wzdłuż na pół, położyć nadzieniem śmietankowe, przykryć drugim kawałkiem ciasta i oprószyć cukrem pudrem.




13 komentarzy:

  1. no, no.. prezentuje się cudownie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł, Olu, z tym nadzianiem babki. Wygląda nietypowo i bardzo ciekawie....
    Smak truskawkowy to cudna zapowiedź lata o tej porze roku..

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przeuroczo :) i jestem pewna, że smakuje wyśmienicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mhmm to nadzienie musi byc wyśmienite :D

    OdpowiedzUsuń
  5. pięknie wygląda i jest wspaniale nadziana:D

    OdpowiedzUsuń
  6. fajnie wygląda:D a pomysł z nadzianiem w 10!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Babeczka super, u mnie w domu zawsze narzekali że babi są suche, a twoja z nadzieniem jest idealna.

    OdpowiedzUsuń
  8. This design is steller! You certainly know how to keep a reader amused.
    Between your wit and your videos, I was almost
    moved to start my own blog (well, almost..
    .HaHa!) Wonderful job. I really enjoyed what you had to say, and
    more than that, how you presented it. Too cool!

    my web-site; visit

    OdpowiedzUsuń
  9. Super wygląda i tak też musi smakować. Wesołych Świat.

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękna babka i świetnie się prezentuje z nadzieniem! Wesołych Świąt Wielkanocnych! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetna babka, wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszna babeczka i pięknie się prezentuje !

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...