Przejdź do głównej zawartości

Babka przełożona kremem





     Babka, swój piękny żółty kolor zawdzięcza dodatkowi kaszki kukurydzianej.W smaku i strukturze jest trochę inna od babek piaskowych. Bardziej zwarta i lekko chrupiąca. Nie wyrasta zbyt mocno moja urosła około 1 cm. Myślałam, że będzie zakalec, ale nie widocznie te babki tak mają. Żeby babka nie była taka nudna postanowiłam ją przełożyć śmietaną z dodatkiem puree truskawkowego. Do masy dodałam trochę więcej żelatyny dzięki czemu przy krojeniu baki śmietana nie rozjeżdża się na boki. Zamiast śmietany możemy wykorzystać serek  homogenizowany. Polecam babka jest pyszna i pięknie się prezentuje.




Składniki:

  • 125 g mąki 
  • 125 g kaszki kukurydzianej 
  • 200 g masła 
  • 125 g cukru 
  • 3 jajka 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 

Nadzienie:
  • 200 ml śmietany kremówki 
  • 200 g truskawek albo malin 
  • 2 czubate łyżki cukru pudru 
  • 3 łyżeczki żelatyny 
  • cukier puder do posypania
  • keksówka 26x10 cm

      Mąkę mieszamy z kaszką i proszkiem. Masło ucieramy z cukrami i solą. Do momentu, aż cukier prawie się rozpuści. Do masy dodajemy na przemian jajko i mąkę. Gdy wszystkie składniki się połączą przekładamy ciasto do keksówki posmarowanej tłuszczem i posypanej kaszką kukurydzianą. Pieczemy w 180 *C około 50 minut ( do suchego patyczka). Studzimy.
      Nadzienie: Jeśli używamy mrożonych owoców musimy je wcześniej rozmrozić! Owoce miksujemy na papkę. Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Gdy już napęcznieje podgrzewamy ją na małym ogniu do rozpuszczenia. Studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy puree owocowe, cukier puder i żelatynę. Mieszamy chwile na najwyższych obrotach.
Ciasto przekroić wzdłuż na pół, położyć nadzieniem śmietankowe, przykryć drugim kawałkiem ciasta i oprószyć cukrem pudrem.




Komentarze

  1. no, no.. prezentuje się cudownie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł, Olu, z tym nadzianiem babki. Wygląda nietypowo i bardzo ciekawie....
    Smak truskawkowy to cudna zapowiedź lata o tej porze roku..

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przeuroczo :) i jestem pewna, że smakuje wyśmienicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mhmm to nadzienie musi byc wyśmienite :D

    OdpowiedzUsuń
  5. pięknie wygląda i jest wspaniale nadziana:D

    OdpowiedzUsuń
  6. fajnie wygląda:D a pomysł z nadzianiem w 10!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Babeczka super, u mnie w domu zawsze narzekali że babi są suche, a twoja z nadzieniem jest idealna.

    OdpowiedzUsuń
  8. This design is steller! You certainly know how to keep a reader amused.
    Between your wit and your videos, I was almost
    moved to start my own blog (well, almost..
    .HaHa!) Wonderful job. I really enjoyed what you had to say, and
    more than that, how you presented it. Too cool!

    my web-site; visit

    OdpowiedzUsuń
  9. Super wygląda i tak też musi smakować. Wesołych Świat.

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękna babka i świetnie się prezentuje z nadzieniem! Wesołych Świąt Wielkanocnych! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetna babka, wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszna babeczka i pięknie się prezentuje !

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz