22.03.2013

Mazurek czekoladowy bez pieczenia



    Jak są święta to musi być mazurek. Zaraz po kajmakowym najlepszy jest czekoladowy :D Na kruchym herbatnikowym spodzie z dodatkiem konfitury z czarnej porzeczki i masą czekoladową. 
Paluszki lizać!



Składniki:


Spód:
  • 320 g kakaowych herbatników 
  • 2 czubate łyżki nutelli 
  • 130 g rozpuszczonego masła
  • 2 łyżeczki kakao

Masa:
  • 200 g gorzkiej czekolady 
  • 2 łyżki mleka 
  • 200 ml śmietany kremówki 
  • 1 łyżka masła 
  • 5-6 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
  • szczypta soli
  • Forma to tart 22-24 cm


       Herbatniki zmielić, dodać nutelle, kakao, rozpuszczone masło i wymieszać. Wyłożyć dno i boki formy do tart. Odstawić w chłodne miejsce na 15-30 minut.
      Do miski wsypać połamaną czekoladą, sól, wlać kremówkę, mleko i masło. Miskę ustawić nad garnkiem z gorącą wodą ( miska nie może dotykać wody!). Mieszać do rozpuszczenia czekolady i połączenia wszystkich składników. Na wcześniej przygotowanym spodzie rozsmarować dżem i wylać lekko przestudzoną masę czekoladową. Odstawić w chłodne miejsce. Dowolnie udekorować.

* Zamiast dżemu z czarnej porzeczki możemy dodać inny nasz ulubiony, albo dżem zastąpić masą toffi.










Ciasto w wersji nie świątecznej z dżemem brzoskwiniowym



27 komentarzy:

  1. Dzięki, zainspirowałaś mnie!
    Oczywiście, zrobię to po swojemu, ale ten pomysł z herbatnikami jest super.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda nieklasycznie, ale pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie udekorowany mazurek! jak czekoladowy, to musi być najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam :d co prawda mało jestem świąteczna i świąt raczej nie obchodzę ale super przepis na ciacho codzienne do kawy :)
    pozdr
    P.








    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, do codziennej kawki jak najbardziej.

      Usuń
  5. Świetny pomysł z herbatnikami i bez pieczenia :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Połączenie czarnej porzeczki i czekolady bardzo mnie zaintrygowało:)

    OdpowiedzUsuń
  7. mogłabym się zatopić w tej czekoladzie :-) co będziesz piekła na święta po tych wszystkich cudownościach przedświątecznych? :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dowiesz się po świętach :} zapraszam. Mam kilka bardzo ciekawych przepisów w zanadrzu.

      Usuń
  8. prezentuje się doskonale!

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetnie wygląda a jaki prosty. Super

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudny, swiateczny mazurek ! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ja myślę o połączeniu czekolady i pomarańczy... mniam...

    OdpowiedzUsuń
  12. Olu, powiedz a raczej napisz;) mi czy formę do tarty masz z odpinaną obręczą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej! Formę do tarty mam z ruchomym dnem. Odpinanej nie mam.

      Usuń
    2. Dzięki za odpowiedż, muszę zatem taka zakupić:D
      pozdr:)

      Usuń
  13. a jak tego mazurka wyjąć z formy? :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Spód jest ruchomy :D Wystarczy od spodu podnieść :D

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...