Przejdź do głównej zawartości

Mazurek czekoladowy bez pieczenia



    Jak są święta to musi być mazurek. Zaraz po kajmakowym najlepszy jest czekoladowy :D Na kruchym herbatnikowym spodzie z dodatkiem konfitury z czarnej porzeczki i masą czekoladową. 
Paluszki lizać!



Składniki:


Spód:
  • 320 g kakaowych herbatników 
  • 2 czubate łyżki nutelli 
  • 130 g rozpuszczonego masła
  • 2 łyżeczki kakao

Masa:
  • 200 g gorzkiej czekolady 
  • 2 łyżki mleka 
  • 200 ml śmietany kremówki 
  • 1 łyżka masła 
  • 5-6 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
  • szczypta soli
  • Forma to tart 22-24 cm


       Herbatniki zmielić, dodać nutelle, kakao, rozpuszczone masło i wymieszać. Wyłożyć dno i boki formy do tart. Odstawić w chłodne miejsce na 15-30 minut.
      Do miski wsypać połamaną czekoladą, sól, wlać kremówkę, mleko i masło. Miskę ustawić nad garnkiem z gorącą wodą ( miska nie może dotykać wody!). Mieszać do rozpuszczenia czekolady i połączenia wszystkich składników. Na wcześniej przygotowanym spodzie rozsmarować dżem i wylać lekko przestudzoną masę czekoladową. Odstawić w chłodne miejsce. Dowolnie udekorować.

* Zamiast dżemu z czarnej porzeczki możemy dodać inny nasz ulubiony, albo dżem zastąpić masą toffi.










Ciasto w wersji nie świątecznej z dżemem brzoskwiniowym



Komentarze

  1. Dzięki, zainspirowałaś mnie!
    Oczywiście, zrobię to po swojemu, ale ten pomysł z herbatnikami jest super.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda nieklasycznie, ale pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie udekorowany mazurek! jak czekoladowy, to musi być najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam :d co prawda mało jestem świąteczna i świąt raczej nie obchodzę ale super przepis na ciacho codzienne do kawy :)
    pozdr
    P.








    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł z herbatnikami i bez pieczenia :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Połączenie czarnej porzeczki i czekolady bardzo mnie zaintrygowało:)

    OdpowiedzUsuń
  7. mogłabym się zatopić w tej czekoladzie :-) co będziesz piekła na święta po tych wszystkich cudownościach przedświątecznych? :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dowiesz się po świętach :} zapraszam. Mam kilka bardzo ciekawych przepisów w zanadrzu.

      Usuń
  8. prezentuje się doskonale!

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetnie wygląda a jaki prosty. Super

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudny, swiateczny mazurek ! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ja myślę o połączeniu czekolady i pomarańczy... mniam...

    OdpowiedzUsuń
  12. Olu, powiedz a raczej napisz;) mi czy formę do tarty masz z odpinaną obręczą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej! Formę do tarty mam z ruchomym dnem. Odpinanej nie mam.

      Usuń
    2. Dzięki za odpowiedż, muszę zatem taka zakupić:D
      pozdr:)

      Usuń
  13. a jak tego mazurka wyjąć z formy? :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Spód jest ruchomy :D Wystarczy od spodu podnieść :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Gdzie kupiłaś te jajeczka do dekoracji?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz