19.03.2013

Warstwowiec




    W sumie naliczyłam wraz z polewą 10 warstw. Chociaż jest tyle warstw, ciasto nie jest pracochłonne i dosyć szybko się je robi. Tyle warstw, każda ma inny smak w połączeniu tworzą całkiem niezłe ciasto.



Składniki:


Ciasto:
  • 4 jajka 
  • 200 g maki 
  • 200 g cukru pudru 
  • 200 g masła
  • 2 czubate łyżeczki cynamonu 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 szklanka mleka

Ciasto makowe:
  • 8 białek 
  • 8 łyżek cukru 
  • 1/3 szklanki zmielonych biszkoptów 
  • 3/4 szklanki maku 
  • 2 łyżki mąki 
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 

Masa:
  • 8 żółtek 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • 3 łyżki mąki 
  • 1 budyń śmietankowy 
  • 2 szklanki mleka 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 200 g masła
  • 4 łyżki kawy cappuccino o smaku waniliowym
  • dżem z czarnej porzeczki
  • 2 wafle andruty 
  • 50 g czekolady + 2 łyżki mleka na polewę
  • Foremka 23x33 cm


       Ciasto cynamonowe: Mąkę mieszamy z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem, cały czas mieszając dodajemy na przemian mąkę, jajka i mleko. Ciasto dzielimy na dwie części, przekładamy do foremek i pieczemy dwa placki w temp. 180*C około 30 minut.
      Ciasto makowe: Ubijamy białka ze szczyptą soli. Kiedy będą sztywne wsypujemy cukier i pozostałe składniki, delikatnie mieszamy. Pieczemy 30 minut w temp.180*C.
      Masa: W szklance mleka mieszamy mąkę, budyń i żółtka. Drugą szklankę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę, cały czas mieszamy do momentu aż budyń zgęstnieje. Studzimy. Masło ucieramy i dodajemy po łyżce budyniu i kawy cappuccino.
      Na andruta wykładamy 1/2 słoika dżemu, następnie ciasto cynamonowe, połowe masy, ciasto makowe, masę, ciasto cynamonowe, marmolada i przykrywamy drugim andrutem.
Czekoladę i mleko rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewą pokrywamy ciasto. Odstawiamy w chłodne miejsce najlepiej na cała noc.












*Przepis pochodzi z gazety " Przyślij przepis"

 

14 komentarzy:

  1. Fajnie wygląda. Jak tylko widzę powidła w cieście - to od razu mnie kusi do zjedzenia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście warstw ma sporo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wow, 10 warstw, pracowicie i przepysznie, ubóstwiam takie warstwowce :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pracochłonne, ale efekt wspaniały

    OdpowiedzUsuń
  5. A u Ciebie jak zwykle ciekawy przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czegoś podobnego jeszcze nie jadłam.....Rewelacja:)!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow! Super wygląda, a smak pewnie nieziemski :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Obłędnie wygląda ciasto. Przepis bardzo fajny :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Obłednie przepyszny ! Znakomity przekładaniec ! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo efektownie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...