14.03.2013

Zajączki wielkanocne

      

       


       Bardzo śmieszne i bardzo pozytywne zajączki sprawią radość dzieciakom. A nadzienie jest wyśmienite! Połączenie białego sera z kawałkami czekoladowych jajeczek :D
     


Składniki na 4 zające:

  • 5 szklanek mąki tortowej 
  • 490 ml maślanki naturalnej 
  • 4 żółtka 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 70 g masła 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • 60 g drożdży 

Nadzienie:

  • 200 g sera białego 
  • 1 jajko 
  • 2 czubate łyżki cukru pudru 
  • 1 czubata łyżka budyniu śmietankowego 
  • jajka czekoladowe 
  • jajko + łyżka wody 
  • migdały 
  • migdały w słupkach 
  • wiśnie w cukrze 


       Do 1/2 szklanki ciepłej maślanki wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. 
Do mąki, dodać cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, żółtka, rozpuszczone masło, resztę maślanki, wymieszać, wlać drożdże i jeszcze raz zamieszać. Zagnieść ciasto. Nie powinno być zbyt długo wyrabiane 2-3 minuty. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu, aż nie podwoi swojej objętości.
      Ser biały mieszamy z budyniem, cukrem i jajkiem.
Ciasto drożdżowe przekładamy na oprószoną mąką stolnice i dzielimy na cztery części. Z każdej części ciasta odrywamy dwa małe kawałki na łapki, dwa na nóżki, uszy. Pozostałe ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy albo delikatnie rozciągamy w rękach, nakładamy nadzienie serowe, pokrojone na kawałki jajko czekoladowe i zlepiamy. Z dwóch nadzianych bułeczek formujemy główkę, brzuszek. Z małych kawałków robimy rączki, nóżki i uszy. Uszy delikatnie przecinamy po środku. Kształtowanie zajączków najlepiej jest robić na blaszce, na której będą się piekły!
Jajko mieszamy z wodą, smarujemy nasze zajączki. Z całych migdałów robimy oczy, z migdałów pokrojonych w słupki wąsy. Tak samo postępujemy z postała częścią ciasta. Zajączki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
Pieczemy około 25 minut w 180*C.
Po przestudzeniu przyklejamy na lukier noski z wiśni.








13 komentarzy:

  1. Ooo, zobaczyłam takie zajączki na Pintereście (blog chorwacki) i też postanowiłam je zrobić! Będę bawiła się z nimi jutro, już nie mogę sie doczekać.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. hej no wszystko fajnie, tylko że do świąt jeszcze trochę, a Ty z rodzinką wcinacie świąteczne smakołyki od co najmniej dwóch tygodni!!! :))) za krótkie te święta, hm? pozdrawiam słonecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jak wstawię przepis na zajączki po świętach to skorzystasz z przepisu, hm?

      Usuń
    2. może w przyszłym roku :)

      Usuń
  3. To nie jest ' cięcie ' ;p.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zające wyszły ci jak ta lala, piękne :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. dzieci uwielbiają takie zwierzątka:D i jeszcze nadziane:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Zajączek niczego sobie:)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...