09.03.2013

Sernik "Ferrero Roche"




      Na przygotowanie sernika Ferrero Roche natchnęła mnie polewa, którą niedawno przygotowałam do ciasta marchewkowego -->   I tak sobie pomyślałam fajnie by było połączyć polewę z sernikiem. I powstał kremowy, rozpływający się w ustach sernik z dodatkiem czekolady,  orzechów i wafelków. Wyobraźcie sobie teraz połączenie tych smaków. No właśnie, niebo w gębie!



Składniki:

Spód:
  • 3/4 szklanki mąki 
  • 1/2 szklanki mielonych orzechów 
  • 100 g masła 
  • 1 żółtko 
  • 1 czubata łyżeczka kakao 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
  • 1 kg białego sera 
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru 
  • 1/2 szklanki oleju 
  • 3 jajka 
  • 1 budyń śmietankowy 
  • sok z jednej cytryny 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 

Polewa:
  • 150 g wafelków o smaku orzechowym
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 8 łyżek mleka
  • 100 g drobno pokrojonych orzechów laskowych 

Tortownica 24 cm



      Mąkę posiekać z masłem, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Wyłożyć dno tortownicy.
Do miski włożyć wszystkie składniki masy serowej i wymieszać do połączenia składników. Masę wylać na spód. Piec na złoty kolor około 1,5 h w piekarniku nagrzanym do 180 *C. Ostudzić.
      Nad garnkiem z gotującą się wodą umieścić miskę z połamaną czekoladą i mlekiem. Mieszać do rozpuszczenia czekolady, wsypać orzechy.
Na wierzchu sernika położyć pokrojone wafelki. Górę i boki oblać czekoladą i zostawić do zastygnięcia.









27 komentarzy:

  1. Kochana, genialny pomysł - nie dość że sernik wygląda bosko, wspaniale smakuje, to na dodatek nie jest zanadto skomplikowany do wykonania. Dla mnie bomba! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, faktycznie wygląda jak ferrero!

    OdpowiedzUsuń
  3. wow,nie dość, że polewa wygląda genialnie, to jeszcze skrywa pod sobą serniczek, przepyszne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. aaaa! OMG OBŁĘDNE... jedna wielka kula Ferrero!

    OdpowiedzUsuń
  5. ISTNA ROZPUSTA! :) Lubię to razy milion!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Super! bardzo fajnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pomysłowe, prezentuje się obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Już sobie wyobrażam jaki musiał być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  9. Rany...o spaniu powinnam myśleć, a nie o jedzeniu:]

    OdpowiedzUsuń
  10. o rany, ale to musiał być pyszny sernik!!! wygląda niesamowicie dobrze!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Z przyjemnością zjadłabym solidny kawałek Twojego sernika - wygląda rewelacyjnie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja sobie lepiej nie będę wyobrażać, bo zaraz pójdę go piec ;) Cudo!

    OdpowiedzUsuń
  13. boski!!!!!!!!!!!!! poproszę kawałek.

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszne i fantastyczne połączenie, a wygląda zniewalająco smacznie !!!

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam sernik w każdej postaci... I choć staram się walczyć ze słodkim nałogiem, tej wersji na pewno nie zdołałabym się oprzeć! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. mogłabym Cię ozłocić za ten sernik!!!:D

    OdpowiedzUsuń
  17. Mam pytania dotyczące warstwy serowej.
    1.Ser może być z "wiaderka" ?
    2. Czy ta szklanka mleka, 1/2 szklanki oleju to nie rozrzedzi nam masy za bardzo ?
    3.Jajka dodajemy takie nie ubite na ? Czy może lepiej utrzeć je najpierw z cukrem ?
    3. Jaką ma mieć gęstość masa serowa ?
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,
      1 tak
      2 masa jest rzadka, ale to sprawia że sernik w smaku jest bardziej kremowy i delikatny. Jak widać na zdjęciach nic się nie rozwala, kruszy czy cokolwiek.
      3 nic nie ubijamy. Wszystkie składniki masy wrzucamy do miski i miksujemy do połączenia składników.
      4 rzadką :D

      uwielbiam ten sernik i bardzo często wykorzystuje go w rożnych przepisach np. sernik z owocami, sernik z miodem i cynamonem- proszę poszukać sobie na blogu.

      Pozdrawiam :D

      Usuń
  18. Nooo sernik siedzi w piekarniku :-) zaufałam Ci i dokładnie trzymałam się przepisu, choć masa wyszła gęstości śmietany. Troche się boje, no zobaczymy.... :-)
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  19. Ten komentarz jest dla niedowiarków takich jak :-), po upieczeniu jest ok. Byłam przrażona konsystencją ale zgodnie z obietnicami autorki wszystko jest ok. :-) . Jutro skomentuje całość.
    Dziękuje i pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mówiłam, że będzie dobrze :D Jeśli pani chce można zrezygnować z wafelków i dodać więcej orzechów.
      Pozdrawiam
      Ola

      Usuń
    2. Wszystko super, jedyna moja uwaga to ciut więcej polewy :-) zrobić, koniecznie mleczna czekolada bo ja dodałam gorzkiej i czuć :-) jak ktoś nielubi jak ja to z mleczną jest hicior :-). W piątek robię następny dla męża do pracy a na święta trzeci :-). Dzięki za przepis.
      Kasia

      Usuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...