24.03.2013

Mazurek orzechowy




      Mazurków nigdy dość :D Ostatnio pisałam, że kajmakowy jest rewelacyjny, czekoladowy super no ale ten z orzechami też jest pyszny! No i sama już nie wiem, który jest lepszy i który najbardziej mi smakuje? Wszystkie są  rewelacyjne! Jedyny minus mazurka orzechowego jest taki, że musimy poszukać chętnego pomocnika do łupania orzechów :D



Składniki:


Ciasto:
  • 200 g mąki krupczatki 
  • 100 g masła
  • 100 g cukru 
  • 2 żółtka 
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • szczypta soli 

Nadzienie:
  • 150 g cukru pudru 
  • 120 g masła 
  • 120 g mąki pszennej 
  • 250 g mielonych orzechów włoskich 
  • 3 żółtka 

Piana:
  • 3 białka 
  • 5 łyżek cukru 
  • szczypta soli 
Bakalie do dekoracji

Foremka 23x33 cm


     Z podanych składników zagnieść ciasto.Wylepić dno prostokątnej formy. Piekarnik nagrzać do 200 *C i piec ciasto 10 minut.
Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka, mąkę, orzechy i wszystko razem połączyć. Masę rozsmarować na podpieczonym spodzie.
     Białka ubić z solą, dodać cukier i cały czas ubijać do jego rozpuszczenia. Białka wyłożyć na masę orzechową, równomiernie rozsmarować. Temperaturę piekarnika obniżyć do 160*C włożyć ciasto i piec na złoty kolor około 20- 30 minut. Po przestudzeniu dowolnie udekorować.






11 komentarzy:

  1. Olu, zgadzam się - mazurków nigdy dość!!! :-) Kajmakowy, czekoladowy, orzechowy - wszystkie sa pyszne. Też nie wiedziałabym, który wybrać. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. smakowicie wygląda:) chyba właśnie taki sobie zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo orzechowy i musi smakować przepysznie ! Piękny !!!

    OdpowiedzUsuń
  4. jak dla mnie bomba!
    pięknie ustrojony.. a te zajączki czekoladowe dodają mu takiego uroku!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja uwielbiam kajmakowy :) Ale ten wygląda równie pysznie :)! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne te Twoje mazurki! I ten i ten wiśniowy! Wyglądają bardzo smakowicie! Pięknie przystrojone! Perełeczki kulinarne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Kolejny piękny mazurek :-) a ja nawet nie wiem jak to smakuje ale widzę że to musi być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda apetycznie... Proszę o podanie na jak dużą blaszkę ten mazurek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam!
      Moja blaszka ma wymiary 23x33 cm
      Pozdrawiam.

      Usuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...