20.03.2013

Babka i zeszyt mojej mamy




       Przepis na babkę jest chyba starszy ode mnie. Odkąd pamiętam jest na pierwszej stronie zeszytu z przepisami mojej mamy. Mama zawsze mnie prosiła o pomoc przy ucieraniu. Szło to dosyć ciężko i opornie bo w tamtym czasie wolałam jeść niż angażować się w pichcenie. Wczoraj na fejsie dodałam zdjęcie zeszytu mojej mamy i jak widać dużo przeszedł, kartki już się ledwo trzymają, literki blakną. Stwierdziłam że szkoda by było żeby przepis przepadł, jest ważną częścią mojego kulinarnego życia. Z tą babką wiąże się dużo fajnych wspomnień :D Postanowiłam więc przenieść przepis z zeszytu mojej mamy na blog. Tutaj literki nie wyblakną i może kiedyś moje dziecko zechce tu zajrzeć i upiec babkę z zeszytu babci? To jest klasyka wśród babek - ucierana na oleju. Polecam!


Składniki:

  • 6 jajek 
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 szklanki mąki krupczatki 
  • 1 szklanka oleju 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżka octu lub wódki ( można zastąpić ekstraktem z wanilii)
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia 
Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 2,5 łyżki soku np. z cytryny, malin, buraków 


       Od białek oddzielamy żółtka. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Żółtka ucieramy z cukrem do momentu, aż się nie rozpuści. Dodajemy na przemian mąki, olej na koniec wlewamy ocet lub wódkę. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Do ciasta wkładamy łyżkę piany i mieszamy do połączenia, następnie znowu dodajemy łyżkę piany i mieszamy do połączenia, wkładamy resztę białek i bardzo delikatnie mieszając łączymy. Przekładamy do natłuszczonej, posypanej bułką tartą formy. Pieczemy około 60 minut w temp. 180*C. Studzimy. Z cukru pudru i soku robimy lukier i przyozdabiamy.




16 komentarzy:

  1. Co jak co - mamine i babcine przepisy są najcenniejsze i najpewniejsze.

    OdpowiedzUsuń
  2. Babeczka super się prezentuje:) A stare, rodzinne przepisy warto odświeżać by nie odeszły w zapomnienie:)Taki babciny czy maminy zeszycik to prawdziwy skarb :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie zeszyty zawierają prawdziwy skarb :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo świątecznie na Twoim blogu:] Lubię kartkować przepisy Mamy i odświeżać przepisy znajome z dziecięcych lat:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie, swiatecznie, bajkowo ! Sliczna baba z jajeczkami w koszyczku ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpisuję sobie przepis Olu ... ilość masła jaką pochłania piaskowa baba z mojego przepisu trochę mnie przeraża :) chętnie wypróbuję przepis na babę na oleju ...

    OdpowiedzUsuń
  7. ha! już wiem jaką babkę zrobię na tegoroczne święta!! dzięki za pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  8. takie zeszyty to prawdziwe skarby:D pycha!

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam myszkować w starych rodzinnych przepisach

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak wchodzę na Tw bloga to zaczynam mieć kompleksy!:) Takie piekności i pyszności tu przedstawiasz! :) Aż miło popatrzeć, i aż chciałoby się zjeść od razu kawał takiego pięknego ciasta!:). A co do zeszytów mojej Mamy, też mam ich sporo i sporo tam perełek kulinarnych. Często do nich sięgam i przypominam sobie smakowitości jadane w dzieciństwie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anika, nie powinnaś. Ta twoim blogu można znaleźć dużo ciekawych, smacznych i pięknie podanych potraw. A co najważniejsze wkładasz dużo serca w to co robisz :}
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  11. Cudnie wygląda....idealna na Święta:)!

    OdpowiedzUsuń
  12. wygląda mega apetycznie!!! uwielbiam babki

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...