Przejdź do głównej zawartości

Babka i zeszyt mojej mamy




       Przepis na babkę jest chyba starszy ode mnie. Odkąd pamiętam jest na pierwszej stronie zeszytu z przepisami mojej mamy. Mama zawsze mnie prosiła o pomoc przy ucieraniu. Szło to dosyć ciężko i opornie bo w tamtym czasie wolałam jeść niż angażować się w pichcenie. Wczoraj na fejsie dodałam zdjęcie zeszytu mojej mamy i jak widać dużo przeszedł, kartki już się ledwo trzymają, literki blakną. Stwierdziłam że szkoda by było żeby przepis przepadł, jest ważną częścią mojego kulinarnego życia. Z tą babką wiąże się dużo fajnych wspomnień :D Postanowiłam więc przenieść przepis z zeszytu mojej mamy na blog. Tutaj literki nie wyblakną i może kiedyś moje dziecko zechce tu zajrzeć i upiec babkę z zeszytu babci? To jest klasyka wśród babek - ucierana na oleju. Polecam!


Składniki:

  • 6 jajek 
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 szklanki mąki krupczatki 
  • 1 szklanka oleju 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżka octu lub wódki ( można zastąpić ekstraktem z wanilii)
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia 
Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 2,5 łyżki soku np. z cytryny, malin, buraków 


       Od białek oddzielamy żółtka. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Żółtka ucieramy z cukrem do momentu, aż się nie rozpuści. Dodajemy na przemian mąki, olej na koniec wlewamy ocet lub wódkę. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Do ciasta wkładamy łyżkę piany i mieszamy do połączenia, następnie znowu dodajemy łyżkę piany i mieszamy do połączenia, wkładamy resztę białek i bardzo delikatnie mieszając łączymy. Przekładamy do natłuszczonej, posypanej bułką tartą formy. Pieczemy około 60 minut w temp. 180*C. Studzimy. Z cukru pudru i soku robimy lukier i przyozdabiamy.




Komentarze

  1. Co jak co - mamine i babcine przepisy są najcenniejsze i najpewniejsze.

    OdpowiedzUsuń
  2. Babeczka super się prezentuje:) A stare, rodzinne przepisy warto odświeżać by nie odeszły w zapomnienie:)Taki babciny czy maminy zeszycik to prawdziwy skarb :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie zeszyty zawierają prawdziwy skarb :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo świątecznie na Twoim blogu:] Lubię kartkować przepisy Mamy i odświeżać przepisy znajome z dziecięcych lat:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie, swiatecznie, bajkowo ! Sliczna baba z jajeczkami w koszyczku ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpisuję sobie przepis Olu ... ilość masła jaką pochłania piaskowa baba z mojego przepisu trochę mnie przeraża :) chętnie wypróbuję przepis na babę na oleju ...

    OdpowiedzUsuń
  7. ha! już wiem jaką babkę zrobię na tegoroczne święta!! dzięki za pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  8. takie zeszyty to prawdziwe skarby:D pycha!

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam myszkować w starych rodzinnych przepisach

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak wchodzę na Tw bloga to zaczynam mieć kompleksy!:) Takie piekności i pyszności tu przedstawiasz! :) Aż miło popatrzeć, i aż chciałoby się zjeść od razu kawał takiego pięknego ciasta!:). A co do zeszytów mojej Mamy, też mam ich sporo i sporo tam perełek kulinarnych. Często do nich sięgam i przypominam sobie smakowitości jadane w dzieciństwie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anika, nie powinnaś. Ta twoim blogu można znaleźć dużo ciekawych, smacznych i pięknie podanych potraw. A co najważniejsze wkładasz dużo serca w to co robisz :}
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  11. Cudnie wygląda....idealna na Święta:)!

    OdpowiedzUsuń
  12. wygląda mega apetycznie!!! uwielbiam babki

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz