15.03.2013

Pascha waniliowo - bakaliowa



      Pascha jest symbolem świąt. Pojawia się na naszych stołach raz w roku w Święto Zmartwychwstania. Wykonuje się ją z twarogu, najlepszy jest tłusty albo półtłusty. Z dużą ilością bakali i skórki pomarańczowej.Tradycyjna pascha powinna mieć stożkowatą formę. W sklepach rzadko można taką kupić, polecam wykorzystać glinianą doniczkę.



Składniki:

  • 500 g podwójnie zmielonego twarogu 
  • 100 g miękkiego masła 
  • 4 żółtka
  • 125 ml śmietany 36% 
  • 150 g cukru pudru
  • 1/2 laski wanilii 
  • 100 g bakalii np. żurawina, migdały w słupkach, rodzynki, morele, skórka pomarańczowa
  • gaza 
  • doniczka 13-16 cm 

      Żółtka ucieramy z cukrem i miąższem z laski wanilii. Do momentu, aż masa zrobi się jasno żółta. Dodajemy śmietanę. Ustawiamy garnek na bardzo małym ogniu i podgrzewamy całość, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Musimy uważać, żeby nie dopuścić do zagotowania i przypalenia. Zdejmujemy miskę, dodajemy pokrojone masło, następnie ser wszystko razem łączymy. Jeśli zdarzy się tak, że masa zrobi się grudkowata możemy użyć miksera. Do masy serowej dodajemy bakalie. Mieszamy. Gazę moczymy w wodzie, wykładamy nią doniczkę, do środka wkładamy masę serową i przykrywamy gazą. Na doniczkę ustawiamy mały talerzyk i obciążamy czymś ciężkim np. słoikiem z wodą. Odstawiamy w chłodne miejsce na 12h. Po upływie tego czasu wyjmujemy paschę na talerz i dekorujemy np. morelami, jajkami z czekolady, albo oblewamy polewą z białej czekolady.


2 komentarze:

  1. Ślicznie wyglądają, pięknie Ci wyszły!
    Pozdrawiam, kinia:)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...