09.07.2014

Kruche ciasto z jagodami z pianką kokosową






      Fakt jest taki, że bardzo lubię połączenie jagód z kokosem i nigdy się na tym połączeniu nie zawiodłam. Tak jak w tym cieście, które jest bardzo kruche, delikatne w połączeniu z  jagodami i leciutką kokosową pianką tworzy przepyszne ciasto. Polecam, tym bardziej, że ciasto można przygotować bardzo szybko.




Składniki:

Kruche ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki krupczatki 
  • 200 g masła 
  • 3/4 szklanki cukru pudru 
  • 5 żółtek 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Pianka:
  • 5 białek 
  • 90 g cukru + 2 łyżki 
  • 200 g wiórków kokosowych 
  • 125 ml kwaśnej śmietany 18% 

Dodatkowo:
  • 3 łyżki kaszy manny 
  • 200-250 g jagód 

Foremka: 23x33 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona 



       Ciasto: na stolnicę wsypujemy mąkę, cukier, proszek, dodajemy pokrojone masło i żółtka. Całość zagniatamy. Ciasto dzielimy na 70% i 30%, mniejszą część zawijamy i wkładamy do zamrażarki. Większą część wałkujemy do rozmiarów foremki, następnie do niej przekładamy. Posypujemy kaszą manną i układamy umyte, i odsączone na sitku jagody.
       Piana: W garnku podgrzewamy śmietanę, 90 g cukru i wiórki kokosowe. Chwilę mieszamy a następnie studzimy. Ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Zmniejszamy obroty i dodajemy po łyżce masy kokosowej. Gdy całość będzie gotowa przekładamy na jagody. Na wierzchu ścieramy ciasto z zamrażarki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 40 minut.


* Zanim położymy na kruche ciasto owoce bardzo ważne jest posypać je wcześniej kaszą manną albo dobrej jakości bułką tartą. Kasza manna ma za zadanie wchłonąć sok z owoców. Gdybyśmy tego nie zrobili soki wsiąknie w ciasto, które po przestudzeniu stwardnieje.






18 komentarzy:

  1. saaaame dobroci.. ech,.. aż ślinka cieknie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam podobne ciasto, tylko z rabarbarem.
    Z jagodami musiało być przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. po prostu doskonałe ciasto z jagodami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne ciasto, jagody królują <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Kokos z jagodami zdecydowanie się lubi, wiem, bo jadłam takie połączenie<3

    OdpowiedzUsuń
  6. Jagody z kokosem? Zaintrygowałaś mnie. Przy najbliższej okazji muszę spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda rewelacyjnie! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. mniam :) nie możemy się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dodaje przepis do ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ten przepis zdecydowanie muszę wykorzystać:) ciasto wygląda przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Skorzystałam z przepisu :) Ciasto wyszło smaczne :) Dziękuję za inspirację i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. wróciły wspomnienia, jak patrzę na to ciasto……moja kochana babcia robiła je………muszę je zrobić
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    OdpowiedzUsuń
  13. piekłam to ciasto według tego przepisu, jest bardzo dobre, typowo letnie ciasto. Będę teraz piekła z wiśniami takie samo, nie wiem co wyjdzie ale spróbuję. Serdecznie pozdrawiam autorkę przepisu.Helena

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...