12.07.2014

Tarta kawowa - na zimno





       Dzisiaj coś specjalnego dla wielbicieli kawy :D Tarta na bardzo kruchym spodzie wykonana z ciasteczek amaretti i wafelków czekoladowych. Do tego bardzo kawowa masa z subtelnym posmakiem likieru amaretto. Całość posypana pokruszonymi bezami. Kawa, amaretti i bezy czy to nie brzmi pysznie? :D



Składniki: 
  • 200 g ciasteczek amaretti 
  • 180 g wafelków czekoladowych 
  • 100 g rozpuszczonego masła 
Nadzienie:
  • 250 g serka mascarpone 
  • 400 ml jogurtu naturalnego 
  • 100 g cukru pudru 
  • 2 łyżki likieru amaretto 
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 
  • 4 łyżeczki żelatyny 
  • bezy do posypania wierzchu 

Forma do tart 24 cm



       Ciasteczka i wafelki mielimy, dodajemy rozpuszczone masło mieszamy i przekładamy do foremki. Dociskamy do brzegów i dna formy, wkładamy do lodówki.
Żelatynę zalewamy jak najmniejszą ilością wody, odstawiamy do napęcznienia. Następnie rozpuszczamy i studzimy. Do miski wkładamy serek, jogurt, kawę, cukier, likier i miksujemy na gładko. Dodajemy żelatynę i znowu miksujemy. Masę przelewamy na wcześniej przygotowany spód i wkładamy do lodówki. Przed podaniem posypójemy pokruszonymi bezami.







13 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda ta tarta, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ładnie się prezentuje, tak lekko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kawy ogólnie nie lubię, ale w cieście jak najbardziej:))) I zdjecia jak zwykle urocze;) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdecydowanie moje smaki!

    OdpowiedzUsuń
  5. Podoba mi się dodatek wafelków do spodu ciasta. Tarta niezwykle urocza, idealna na letni deser :)

    Pozdrawiam serdecznie,
    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
  6. Woooow, tarta wygląda mistrzowsko. Mam na nią wielką ochotę :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wooow! Wymienię lody kawowe na kawałek tej tarty ;)!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. A ile tam cukru ma być? Bo w przepisie nie podano!

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...