18.07.2014

Ucierane ciasto z agrestem






        Typowe, klasyczne ciasto ucierane. Wilgotne, puszyste, bardzo łatwe w przygotowaniu. W sezonie możemy wykorzystać dowolny ulubiony owoc a zimą owoce z kompotu albo z zamrażarki. Ukoronowaniem ciasta, takim jego wykończeniem jest chrupiąca beza. Co sprawia, że z takiego zwykłego ciasta robi nam się prawdziwa delicja.




Składniki: 
  • 200 g masła temp. pokojowa 
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 280 g przesianej mąki 
  • 5 łyżek śmietany kremówki 
  • 4 jajka 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 300 g agrestu umytego i obranego 

Piana:
  • 2 białka 
  • 100 g drobnego cukru 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 
  • 1/2 łyżeczki octu 

Tortownica 26 cm wyłożona pergaminem i natłuszczona


         Ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku.Gdy wszystko już się połączy na zmianę wsypujemy mąkę z proszkiem i śmietanę. Mieszamy tylko do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywno, delikatnie mieszając dodajemy do masy. Przekładamy do foremki na wierzchu układamy agrest, lekko dociskamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 40 minut. Ubijamy pianę z białek gdy będzie już sztywna delikatnie wsypujemy cukier i ubijamy tak długo aż cukier się rozpuści a piana będzie lśniąca. Delikatnie mieszając wsypujemy mąkę i dodajemy ocet. Wyjmujemy ciasto, temp. w piekarniku zwiększamy do 220*C. Na wierzchu ciasta rozsmarowujemy równomiernie pianę i wkładamy do piekarnika na 5 minut. Wyjmujemy i studzimy.






16 komentarzy:

  1. Letnie ciasta, są najlepsze!

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmm.... obłędne to cudo!

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie ciasto to ja uwielbiam, mniam ...
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. jaj! Ucierane to u mnie klasyka.. każdy owoc tam pasuje :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak ja dawno agrestu nie jadłam! A pamiętam w dzieciństwie mnóstwo krzaczków na podwórku, od których nie mogłam odejść, bo zajadałam się agrestem: ))

    OdpowiedzUsuń
  6. daj mi szklankę mleka i jestem w niebie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja poproszę taki dość spory kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam! Agrest w wypiekach to fajna sprawa :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie wyrosło, dobra ręka :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kocham ciasta ucierane. Powiem Ci, że z agrestem jeszcze nie próbowałam :) Prezentuje się wspaniale, wbiłabym w kawałeczek ząbki <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto takie jak lubię, proste a smaczne. Z agrestem nie piekłam ciasta. Chętnie spróbuję. Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ta beza wspaniale wieńczy ciasto. Pycha! ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Oj, zjadłabym....:)! Pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...