11.07.2014

Zapiekanka szpinak & kurki





Napiszę tylko tyle mniam, mniam, mniam.....


Składniki: 
  • 250 g świeżego szpinaku 
  • 250 g kurek 
  • 2 cebule 
  • 250-300 g makaronu penne 
  • 2 jajka 
  • 2 łyżki śmietankowego serka typu almette
  • 1 czubata łyżka pokrojonej pietruszki
  • 150 ml śmietany kremówki 
  • 3 łyżki drobno startego parmezanu 
  • masło i olej 
  • sól i pieprz 


         Makaron gotujemy w osolonej wodzie al`dente. Szpinak myjemy, odsączamy i wrzucamy na rozpuszczone masło wymieszane z olejem. Dusimy do odparowania soku, doprawiamy solą i pieprzem. Kurki myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy około 10 minut, odsączamy. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle z dodatkiem oleju. Dodajemy kurki i smażymy jeszcze 5 minut, doprawiamy solą i pieprzem. Do naczynia żaroodpornego wkładamy szpinak, kurki i makaron, mieszamy. W misce mieszamy jajka, śmietanę, serek, pietruszkę, parmezan doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy makaron i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 30 minut.






10 komentarzy:

  1. Oj rzeczywiście mniam, mniam, mniam..... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy wpis. :)))

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie ! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Akcja zapiekanki :) Moja z tego, co zostało, Twoja idealna! :) Prezentuje się pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja poproszę taki obiad!: ))

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie tu u Ciebie, więc ja oczywiście zgłodniałam :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ubóstwiam takie zapiekanki z makaronem i parmezanem *.*

    OdpowiedzUsuń
  8. Moje kochane kurki, pyszności! <3

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...