Przejdź do głównej zawartości

Nalewka świąteczna



                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej. 
Pozdrawiam Ola.


Składniki:

  • 6 pomarańczy 
  • 200 g cukru 
  • 1 laska wanilii
  • 1 kora cynamonu 
  • 4 goździki
  • 250-300 ml wódki 
  • 300 ml wody 

             Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze dodajmy 250 ml. Odstawiamy do wystygnięcia. Przy pomocy drobnego sita przecedzamy nalewkę, najlepiej dwa razy. Jeśli nie mamy sitka o małych oczkach użyjmy gazy. Nalewkę przelać do butelek, włożyć korę cynamonu i laskę wanilii. Odstawić i przez kolejne pięć dni, codziennie wstrząsamy butelkami. Po pięciu dniach nalewka jest gotowa do picia. Im starsza tym lepsza :)


Komentarze

  1. Z nieba mi spada ten przepis.:-) Własnie myślałam o jakiejś szybkiej naleweczce na święta czyli takiej, która nie musi miesiącami leżakować. Pyszny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. świetna ta nalewka!
    taka... ach, rzeczywiście, niebywale świąteczna!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobra na mroźne dni:) Zapisałam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Swietna nalewka! Musi cudownie pachnieć pomarańczami i przyprawami...

    OdpowiedzUsuń
  5. pomarańczowo-korzenne aromaty - idealnie na święta ... dobrze , że szybko się "przegryza" :):)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam coś podobnego w ubiegłym roku. Pyszne było:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super pomysł na prezent :) tylko musze kupic ładną karafkę :)
    pozdr
    p.

    OdpowiedzUsuń
  8. piękny kolor, super pomysł na prezent no i nie trzeba czekać kilka miesięcy tylko 5 dni :)

    OdpowiedzUsuń
  9. rewelacyjna :)) zapisuje sobie i na drugi rok zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny pomysł, trzeba będzie to zrobić :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Mam pytanie: czy jak odstawiamy ją w butelek to ta nalewka nie mętnieje (nie osadza się na dnie coś)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,
      tak powstaje delikatny osad, ale wystarczy wstrząsnąć żeby zniknął.

      Usuń
  12. Witam serdecznie!
    Zamiast wódki chcę dodać do nalewki spirytus. Powinna to być połowa ilości wódki czy jakaś inna ilość? Czy wtedy powinnam dodać również 300 ml wody czy więcej?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko zależy od tego ile % ma twój spirytus? Im więcej % tym więcej wody.

      Usuń
  13. właśnie zrobiłam ....smak zapach i kolor obłedny....to bedzie moj świateczny rarytasek

    OdpowiedzUsuń
  14. Mam pytanko czy gożdziki wrzucic do gotowania -nie ma wzmianki co z nimi zrobic?kora i laska całe do gotowania i następne do butelek czy podzielic po połowie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za chwilę poprawię :D Goździki dodajemy razem z cynamonem i laską wanilii.

      Usuń
  15. A do czego ściera się tę skórkę z pomarańczy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Panie Piotrze np. do miski albo od razu do garnka :D

      Usuń
    2. Może ja uściślę pytanie, w jakim celu ściera się tę skórkę?

      Usuń
    3. W skórce pomarańczy jest dużo smaku i aromatu.

      Usuń
  16. Czy można zrobić podwójną porcję w jednym słoiku, z podwojonej ilości składników, bez żadnej straty na smaku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zrobić z podwójnej porcji, ale osobiście rozlałabym nalewkę do kilku butelek zamiast do jednego słoika.

      Usuń
  17. Ola, swietny przepis!!! Zrobilam raz i gosciom smakowala mnie rowniez,robie znowu ale tym razem z podwojonych...ba z potrojonych skladnikow a co mi tam
    Pozdrawiam 😉

    OdpowiedzUsuń
  18. Rozumiem, że rozlewając nalewkę do butelek, to do każdej z nich dodajemy podzieloną wcześniej laskę wanilii i korę cynamonu po trochę, tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, dokładnie tak. Goździki też możesz włożyć :)

      Usuń
  19. No i goździki. Super! Zrobiłam przed chwilą, pachnie pięknie. Pozdrawiam. :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Teraz zrobiłem nalewkę, ale przed dodaniem wódki spróbowałem odrobinę mieszaniny korzenno-owocowej. Czy taki cierpki " skórkowy" posmak ma pozostać? Dodam,że pomarańcze starannie kilka razy umyłem i sparzyłem z każdej strony. Czy zrobiłem coś źle? Czy może po rozlaniu do butelek, bez skórki już, posmak skórek złagodzi się? Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli dodał Pan białą część skórki posmak może być cierpki. Sama nalewka nie jest bardzo słodka. W smaku przeważa smak soku pomarańczowego, lekkie nuty przypraw a na końcu alkohol. Proszę rozlać do butelek i im starsza tym lepsza :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  21. Dziękuję bardzo! Nalewka z każdym dniem coraz lepsza, gorycz skórki jest bardzo delikatna. Mam nadzieję, że coś zostanie do świąt ;)Pozdrawiam serdecznie, dziękuję za przepis i Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  22. Przesądziłam z goździkami czy można jskis zneutralizować ten smak ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam pojęcia. Może Pani dodać więcej soku, trochę soku z cytryny, miodu i odrobinę więcej wódki.

      Usuń
  23. Czy wódkę wlewamy do gorącego soku??

    OdpowiedzUsuń
  24. Nie do letniego.

    OdpowiedzUsuń
  25. Super , zrobię sobie na święta.

    OdpowiedzUsuń
  26. Oj ja również zrobię na święta i nawet dam w prezencie pod choinke .Przepis SUPER

    OdpowiedzUsuń
  27. Na pewno 300ml wódki? A nie spirytusu? Zrobiłam i bardzo malo %-wa w smaku wyszła.

    OdpowiedzUsuń
  28. Od kilku lat ją robię na każde święta i już stała się nową świecką tradycją. Jest znakomita, lekka i bardzo świąteczna.

    OdpowiedzUsuń
  29. Nalewka jest znakomita

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz