Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.
Pozdrawiam Ola.
Składniki:
- 6 pomarańczy
- 200 g cukru
- 1 laska wanilii
- 1 kora cynamonu
- 4 goździki
- 250-300 ml wódki
- 300 ml wody
Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze dodajmy 250 ml. Odstawiamy do wystygnięcia. Przy pomocy drobnego sita przecedzamy nalewkę, najlepiej dwa razy. Jeśli nie mamy sitka o małych oczkach użyjmy gazy. Nalewkę przelać do butelek, włożyć korę cynamonu i laskę wanilii. Odstawić i przez kolejne pięć dni, codziennie wstrząsamy butelkami. Po pięciu dniach nalewka jest gotowa do picia. Im starsza tym lepsza :)
Z nieba mi spada ten przepis.:-) Własnie myślałam o jakiejś szybkiej naleweczce na święta czyli takiej, która nie musi miesiącami leżakować. Pyszny pomysł!
OdpowiedzUsuńświetna ta nalewka!
OdpowiedzUsuńtaka... ach, rzeczywiście, niebywale świąteczna!
Dobra na mroźne dni:) Zapisałam!
OdpowiedzUsuńSwietna nalewka! Musi cudownie pachnieć pomarańczami i przyprawami...
OdpowiedzUsuńBajecznie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńpomarańczowo-korzenne aromaty - idealnie na święta ... dobrze , że szybko się "przegryza" :):)
OdpowiedzUsuńRobiłam coś podobnego w ubiegłym roku. Pyszne było:)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na prezent :) tylko musze kupic ładną karafkę :)
OdpowiedzUsuńpozdr
p.
piękny kolor, super pomysł na prezent no i nie trzeba czekać kilka miesięcy tylko 5 dni :)
OdpowiedzUsuńrewelacyjna :)) zapisuje sobie i na drugi rok zrobię!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, trzeba będzie to zrobić :))
OdpowiedzUsuńMam pytanie: czy jak odstawiamy ją w butelek to ta nalewka nie mętnieje (nie osadza się na dnie coś)?
OdpowiedzUsuńWitam,
Usuńtak powstaje delikatny osad, ale wystarczy wstrząsnąć żeby zniknął.
Witam serdecznie!
OdpowiedzUsuńZamiast wódki chcę dodać do nalewki spirytus. Powinna to być połowa ilości wódki czy jakaś inna ilość? Czy wtedy powinnam dodać również 300 ml wody czy więcej?
Pozdrawiam
Wszystko zależy od tego ile % ma twój spirytus? Im więcej % tym więcej wody.
Usuńwłaśnie zrobiłam ....smak zapach i kolor obłedny....to bedzie moj świateczny rarytasek
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się cieszę :D Na zdrowie!
UsuńMam pytanko czy gożdziki wrzucic do gotowania -nie ma wzmianki co z nimi zrobic?kora i laska całe do gotowania i następne do butelek czy podzielic po połowie ?
OdpowiedzUsuńZa chwilę poprawię :D Goździki dodajemy razem z cynamonem i laską wanilii.
UsuńA do czego ściera się tę skórkę z pomarańczy?
OdpowiedzUsuńPanie Piotrze np. do miski albo od razu do garnka :D
UsuńMoże ja uściślę pytanie, w jakim celu ściera się tę skórkę?
UsuńW skórce pomarańczy jest dużo smaku i aromatu.
UsuńCzy można zrobić podwójną porcję w jednym słoiku, z podwojonej ilości składników, bez żadnej straty na smaku?
OdpowiedzUsuńMożna zrobić z podwójnej porcji, ale osobiście rozlałabym nalewkę do kilku butelek zamiast do jednego słoika.
UsuńOla, swietny przepis!!! Zrobilam raz i gosciom smakowala mnie rowniez,robie znowu ale tym razem z podwojonych...ba z potrojonych skladnikow a co mi tam
OdpowiedzUsuńPozdrawiam 😉
Hihihi :D Super. Twoje zdrowie! :D
UsuńRozumiem, że rozlewając nalewkę do butelek, to do każdej z nich dodajemy podzieloną wcześniej laskę wanilii i korę cynamonu po trochę, tak?
OdpowiedzUsuńTak, dokładnie tak. Goździki też możesz włożyć :)
UsuńNo i goździki. Super! Zrobiłam przed chwilą, pachnie pięknie. Pozdrawiam. :D
OdpowiedzUsuńTeraz zrobiłem nalewkę, ale przed dodaniem wódki spróbowałem odrobinę mieszaniny korzenno-owocowej. Czy taki cierpki " skórkowy" posmak ma pozostać? Dodam,że pomarańcze starannie kilka razy umyłem i sparzyłem z każdej strony. Czy zrobiłem coś źle? Czy może po rozlaniu do butelek, bez skórki już, posmak skórek złagodzi się? Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńJeśli dodał Pan białą część skórki posmak może być cierpki. Sama nalewka nie jest bardzo słodka. W smaku przeważa smak soku pomarańczowego, lekkie nuty przypraw a na końcu alkohol. Proszę rozlać do butelek i im starsza tym lepsza :) Pozdrawiam :)
UsuńDziękuję bardzo! Nalewka z każdym dniem coraz lepsza, gorycz skórki jest bardzo delikatna. Mam nadzieję, że coś zostanie do świąt ;)Pozdrawiam serdecznie, dziękuję za przepis i Wesołych Świąt!
OdpowiedzUsuńPrzesądziłam z goździkami czy można jskis zneutralizować ten smak ?
OdpowiedzUsuńNie mam pojęcia. Może Pani dodać więcej soku, trochę soku z cytryny, miodu i odrobinę więcej wódki.
UsuńCzy wódkę wlewamy do gorącego soku??
OdpowiedzUsuńNie do letniego.
OdpowiedzUsuńSuper , zrobię sobie na święta.
OdpowiedzUsuńOj ja również zrobię na święta i nawet dam w prezencie pod choinke .Przepis SUPER
OdpowiedzUsuńNa pewno 300ml wódki? A nie spirytusu? Zrobiłam i bardzo malo %-wa w smaku wyszła.
OdpowiedzUsuńOd kilku lat ją robię na każde święta i już stała się nową świecką tradycją. Jest znakomita, lekka i bardzo świąteczna.
OdpowiedzUsuńNalewka jest znakomita
OdpowiedzUsuń