Kolejny z moich ulubionych pierników. Jest mięciutki, lekko wilgotny o głębokim korzennym smaku. Żeby podkreślić świąteczny klimat oblałam piernicza pomarańczowym lukrem.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mąki żytniej
- 150 g masła
- 1 szklanka cukru ( może być trzcinowy)
- 1 szklanka kefiru
- 1 szklanka miodu
- 3 jajka
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 czubate łyżki przyprawy do piernika
- 1 czubata łyżeczka kakao
- 1/4 łyżeczki soli
- 150 g dowolnych bakalii
Miód rozpuścić z masłem. Wystudzić. Mąki przesiać, dodać przyprawę, sól, kakao i sodę.
Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną pianę. Stopniowo wlewać masło z miodem. Następnie na przemian dokładać mąkę i kefir. Delikatnie wymieszać. Bakalie oprószyć łyżką mąki i dodać do ciasta. Foremkę natłuścić i przelać ciasto. Piekarnik nagrzać do 160*C, po 15 minutach pieczenia zwiększyć temperaturę do 180*C. Piec jeszcze około 35 minut (do suchego patyczka).
Po przestudzeniu polać lukrem pomarańczowym:
Do przygotowania lukru potrzebne będzie cukier puder i świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Można też zetrzeć skórkę z pomarańczy.
- Do pierników i pierniczków najlepszy jest miód gryczany, który podkreśli korzenny smak.
Słodka choinka:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :}
UsuńNigdy nie piekłam piernika! ;)
OdpowiedzUsuńZachęcam :] Piernik jest bardzo prosty w przygotowaniu :]
UsuńMożna go przełożyć konfiturą i oblać czekoladą :}
Czuję zapach piernika:) I ta kokardka..Jak cudnie!
OdpowiedzUsuńDziękuje :}
UsuńPozdrawiam.
Cudownie się prezentuje ten piernik. Mam na niego ochotę :-D
OdpowiedzUsuń