04.12.2012

Piernik litewski



Kolejny z moich ulubionych pierników. Jest mięciutki, lekko wilgotny o głębokim korzennym smaku. Żeby podkreślić świąteczny klimat oblałam piernicza pomarańczowym lukrem.



Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej 
  • 1,5 szklanki mąki żytniej 
  • 150 g masła
  • 1 szklanka cukru ( może być trzcinowy)
  • 1 szklanka kefiru 
  • 1 szklanka miodu
  • 3 jajka
  • łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 2 czubate łyżki przyprawy do piernika
  • 1 czubata łyżeczka kakao
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 150 g dowolnych bakalii 
  
     Miód rozpuścić z masłem. Wystudzić. Mąki przesiać, dodać przyprawę, sól, kakao i sodę.
Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną pianę. Stopniowo wlewać masło z miodem. Następnie na przemian dokładać mąkę i kefir. Delikatnie wymieszać. Bakalie oprószyć  łyżką mąki i dodać do ciasta. Foremkę natłuścić i przelać ciasto. Piekarnik nagrzać do 160*C, po 15 minutach pieczenia zwiększyć temperaturę do 180*C. Piec jeszcze około 35 minut (do suchego patyczka).
Po przestudzeniu polać lukrem pomarańczowym:
Do przygotowania lukru potrzebne będzie cukier puder i świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Można też zetrzeć skórkę z pomarańczy.


- Do pierników i pierniczków najlepszy jest miód gryczany, który podkreśli korzenny smak.




7 komentarzy:

  1. Nigdy nie piekłam piernika! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam :] Piernik jest bardzo prosty w przygotowaniu :]
      Można go przełożyć konfiturą i oblać czekoladą :}

      Usuń
  2. Czuję zapach piernika:) I ta kokardka..Jak cudnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie się prezentuje ten piernik. Mam na niego ochotę :-D

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...