Przejdź do głównej zawartości

Piernik litewski



Kolejny z moich ulubionych pierników. Jest mięciutki, lekko wilgotny o głębokim korzennym smaku. Żeby podkreślić świąteczny klimat oblałam piernicza pomarańczowym lukrem.



Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej 
  • 1,5 szklanki mąki żytniej 
  • 150 g masła
  • 1 szklanka cukru ( może być trzcinowy)
  • 1 szklanka kefiru 
  • 1 szklanka miodu
  • 3 jajka
  • łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 2 czubate łyżki przyprawy do piernika
  • 1 czubata łyżeczka kakao
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 150 g dowolnych bakalii 
  
     Miód rozpuścić z masłem. Wystudzić. Mąki przesiać, dodać przyprawę, sól, kakao i sodę.
Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną pianę. Stopniowo wlewać masło z miodem. Następnie na przemian dokładać mąkę i kefir. Delikatnie wymieszać. Bakalie oprószyć  łyżką mąki i dodać do ciasta. Foremkę natłuścić i przelać ciasto. Piekarnik nagrzać do 160*C, po 15 minutach pieczenia zwiększyć temperaturę do 180*C. Piec jeszcze około 35 minut (do suchego patyczka).
Po przestudzeniu polać lukrem pomarańczowym:
Do przygotowania lukru potrzebne będzie cukier puder i świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Można też zetrzeć skórkę z pomarańczy.


- Do pierników i pierniczków najlepszy jest miód gryczany, który podkreśli korzenny smak.




Komentarze

  1. Nigdy nie piekłam piernika! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam :] Piernik jest bardzo prosty w przygotowaniu :]
      Można go przełożyć konfiturą i oblać czekoladą :}

      Usuń
  2. Czuję zapach piernika:) I ta kokardka..Jak cudnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie się prezentuje ten piernik. Mam na niego ochotę :-D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz