Przejdź do głównej zawartości

Babeczki z niespodzianką



 Tuż przed świętami dopadło mnie lenistwo nic mi się nie chciało. No ale wzięłam się w garść i upiekłam babeczki z ciasta kruchego z dodatkiem maku a za nadzienie posłużyła mi nutella i orzechy laskowe. Jeśli potrzebujemy przepisu na szybki i łatwy w przygotowaniu deser świąteczny to zachęcam do wypróbowania babeczek. 


Składniki:

  • 3 szklanki mąki 
  • 1/2 szklanki maku 
  • 1/4 szklanki cukru 
  • 150 g masla
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
  • 3/4 szklanki orzechów laskowych 
  • średni słoik nutelli

     Mąkę przesiać i posiekać drobniutko z masłem. Dodać pozostałe składniki: mak, cukier, żółtka, proszek do pieczenia, śmietanę i wyrobić ciasto. Uformować kulę i włożyć do lodówki na 30 minut.
     Nutellę podgrzać i wymieszać z grubo posiekanymi orzechami laskowymi.
3/4 ciasta rozwałkować, wycinać krążki i wyłożyć nimi dno formy na muffinki. Do środka nałożyć czekoladowo-orzechowe nadzienie. Rozwałkować pozostałą część ciasta i powykrawać różne kształty, które układamy na wierzchu naszej babeczki. Pieczemy 15 minut w 180*C.


- Zamiast nutelli możemy użyć masy krówkowej.



Komentarze

  1. Świetne te babeczki. Wyglądają tak smakowicie, że mimo późnej pory, rzuciłabym sie na nie łapczywie:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyglądają. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekne i apetyczne! Pozdrawiam świątecznie:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz