Zakręcony chlebek to coś pomiędzy pizzą, klopsem a hot-dogiem. Bardzo fajny, zakręcony sposób na urozmaicenie posiłku. Na obiad, kolacje jako przekąska gwarantuje, że będzie smacznie.
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 50 g drożdży
- łyżeczka cukru
- 250 ml letniej wody
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
Nadzienie:
- 500 g mięsa mielonego
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, tymianek, majeranek, rozmaryn
- 1 łyżeczka masła
- oregano do posypania
- tortownica
Przygotować rozczyn: do 1/2 szklanki wody w kruszyć drożdże, dodać cukier, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy dwie łyżki oleju, sól, rozczyn i wodę. Mieszamy do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski. Wyrabiamy ciasto około 5 minut. Jeśli jest zbyt luźne dosypujemy mąki, jeśli jest zbite dodajemy więcej wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Do naczynia wkładamy mięso, jajka, bułkę i przyprawy. Wyrabiamy i odstawiamy do przegryzienia składników. Jeśli nie jesteśmy pewni smaku mięsa, możemy usmażyć małego klopsa.
Blat posypać mąką, wyłożyć ciasto i rozwałkować na kształt prostokąta. Ciasto musi być cieniutkie około 3-4 mm. Podzielić na prostokąty o szerokości około 8 cm, na środku ułożyć pasek mięsa mielonego.
Zlepić i uformować wałek. I tak samo postąpić z resztą ciasto. Na środku tortownicy położyć jeden koniec ciasta a drugi owinąć wkoło tworząc coś na kształt ślimaka.
W miejscu zakończenia układać kolejne kawałki ciasta.
Odstawić na 15 minut. Masło roztopić, posmarować ciasto, posypać oregano. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200*C na około 40-50 minut.
- Zamiast mięsa możemy wykorzystać ser żólty
- Tortownice można zastąpić blaszką prostokątna.
Jestem pod wrażeniem Twojej pomysłowości! Który to już raz? :-)
OdpowiedzUsuńKapitalne!!!
OdpowiedzUsuńtakie kiełbaski w szlafroczkach:) świetny pomysł
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie wygląda!
OdpowiedzUsuńSuper! Zapisuję! Szalonego 2013;)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się ten chlebek podoba - z pewnością niedługo coś takiego sobie upiekę :)
OdpowiedzUsuńwspaniały ślimak :) ... moje łakomczuchy będą zachwycone ... można fajnie pokombinować z farszem :) świetne ciepłe danie na spotkanie przy winie z przyjaciółmi ... zapisuję przepis ...
OdpowiedzUsuń