30.12.2012

Zakręcony chlebek z mięsem mielonym



Zakręcony chlebek to coś pomiędzy pizzą, klopsem a hot-dogiem. Bardzo fajny, zakręcony sposób na urozmaicenie posiłku. Na obiad, kolacje jako przekąska gwarantuje, że będzie smacznie.


Składniki:

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki 
  • 50 g drożdży 
  • łyżeczka cukru
  • 250 ml letniej wody 
  • 2 łyżki oleju 
  • 1 łyżeczka soli

Nadzienie:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej 
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, tymianek, majeranek, rozmaryn

  • 1 łyżeczka masła 
  • oregano do posypania
  • tortownica

     Przygotować rozczyn: do 1/2 szklanki wody w kruszyć drożdże, dodać cukier, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy dwie łyżki oleju, sól, rozczyn i wodę. Mieszamy do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski. Wyrabiamy ciasto około 5 minut. Jeśli jest zbyt luźne dosypujemy mąki, jeśli jest zbite dodajemy więcej wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.  
     Do naczynia wkładamy mięso, jajka, bułkę i przyprawy. Wyrabiamy i odstawiamy do przegryzienia składników. Jeśli nie jesteśmy pewni smaku mięsa, możemy usmażyć małego klopsa.
     Blat posypać mąką, wyłożyć ciasto i rozwałkować na kształt prostokąta. Ciasto musi być cieniutkie około 3-4 mm. Podzielić na prostokąty o szerokości około 8 cm, na środku ułożyć pasek mięsa mielonego.





 Zlepić i uformować wałek. I tak samo postąpić z resztą ciasto. Na środku tortownicy położyć jeden koniec ciasta a drugi owinąć wkoło tworząc coś na kształt ślimaka.



W miejscu zakończenia układać kolejne kawałki ciasta.
Odstawić na 15 minut. Masło roztopić, posmarować ciasto, posypać oregano. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200*C na około 40-50 minut.

- Zamiast mięsa możemy wykorzystać ser żólty
- Tortownice można zastąpić blaszką prostokątna. 





7 komentarzy:

  1. Jestem pod wrażeniem Twojej pomysłowości! Który to już raz? :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie kiełbaski w szlafroczkach:) świetny pomysł

    OdpowiedzUsuń
  3. Super! Zapisuję! Szalonego 2013;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo mi się ten chlebek podoba - z pewnością niedługo coś takiego sobie upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wspaniały ślimak :) ... moje łakomczuchy będą zachwycone ... można fajnie pokombinować z farszem :) świetne ciepłe danie na spotkanie przy winie z przyjaciółmi ... zapisuję przepis ...

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...