Sezon na pomarańcze i mandarynki w pełni. Więc może kogoś zachęcę do przygotowania tarty. Łączy w sobie bardzo świąteczne smaki. Korzenny spód i pomarańczowy krem.
Składniki:
- 200 g korzennych ciastek
- 50 g orzechów laskowych
- 5 kopiastych łyżek nutelli
- 3 pomarańcze
- 5 żółtek
- łyżka żelatyny
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki mąki
- 350 ml śmietanki 36%
Orzechy laskowe wrzucić na patelnie i podprażyć. Odstawić do wystygnięcia. Ciastka i orzechy bardzo drobno rozkruszyć, dodać nutellę i połączyć wszystko razem. Wyłożyć dno tortownicy i odstawić w chłodne miejsce na 30 minut.
Zetrzeć skórkę z dwóch pomarańczy, a ze wszystkich wycisnąć sok ( powinno być 250 ml). Sok i 50 ml śmietanki wlać do rondla, dodać skórkę z pomarańczy i zagotować. Utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę. Wymieszać trzy łyżki śmietanki z mąką, wlać do żółtek i jeszcze chwilę mieszać. Mieszankę jajeczną wlać do gorącego soku pomarańczowego, gotować krótko na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy krem zgęstnieje zdjąć z ognia.
Żelatynę namoczyć w wodzie i odstawić do napęcznienia. Rozpuścić żelatynę i ostudzić. Śmietanę kremówkę ubić. Do śmietany wlać żelatynę i wymieszać. Połączyć obie masy pomarańczową i śmietankową. Włożyć do lodówki na 30 minut. Gęstniejącą masę wyłożyć na przygotowany wcześniej spód wylać i włożyć do lodówki.
Dowolnie udekorować.
Piękna!
OdpowiedzUsuńCytrusowe smaki brzmią bardzo kusząco...
Mmm, ślicznie przyozdobiona, prezentuje się pięknie!
OdpowiedzUsuńświetna tarta, a jak pięknie pachnie świętami :)
OdpowiedzUsuńMi też zapachniało świetami:-). Wygląda cudownie.
OdpowiedzUsuńDelicja! tak, idealna nazwa dla tej tarty! pyszna.
OdpowiedzUsuńcudowna:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie! Zapisuję!
OdpowiedzUsuńtarta jest rewelacyjna i pięknie wygląda. Zapisuję do zrobienia.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
przepysznie się prezentuje! rewelacyjna:)
OdpowiedzUsuń