Przejdź do głównej zawartości

Tarta "Delicja"



Sezon na pomarańcze i mandarynki w pełni. Więc może kogoś zachęcę do przygotowania tarty. Łączy w sobie bardzo świąteczne smaki. Korzenny spód i pomarańczowy krem.


Składniki:

  • 200 g korzennych ciastek
  • 50 g orzechów laskowych 
  • 5 kopiastych łyżek nutelli 
  • 3 pomarańcze 
  • 5 żółtek 
  • łyżka żelatyny 
  • 1/4 szklanki cukru pudru 
  • 2 łyżki mąki 
  • 350 ml śmietanki 36% 


    Orzechy laskowe wrzucić na patelnie i podprażyć. Odstawić do wystygnięcia. Ciastka i orzechy bardzo drobno rozkruszyć, dodać nutellę i połączyć wszystko razem. Wyłożyć dno tortownicy i odstawić w chłodne miejsce na 30 minut.
    Zetrzeć skórkę z dwóch pomarańczy, a ze wszystkich wycisnąć sok ( powinno być 250 ml). Sok i 50 ml śmietanki wlać do rondla, dodać skórkę z pomarańczy i zagotować. Utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę. Wymieszać trzy łyżki śmietanki z mąką, wlać do żółtek i jeszcze chwilę mieszać. Mieszankę jajeczną wlać do gorącego soku pomarańczowego, gotować krótko na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy krem zgęstnieje zdjąć z ognia.
    Żelatynę namoczyć w wodzie i odstawić do napęcznienia. Rozpuścić żelatynę i ostudzić. Śmietanę kremówkę ubić. Do śmietany wlać żelatynę i wymieszać. Połączyć obie masy pomarańczową i śmietankową. Włożyć do lodówki na 30 minut. Gęstniejącą masę wyłożyć na przygotowany wcześniej spód wylać i włożyć do lodówki.
Dowolnie udekorować.





Komentarze

  1. Piękna!
    Cytrusowe smaki brzmią bardzo kusząco...

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, ślicznie przyozdobiona, prezentuje się pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  3. świetna tarta, a jak pięknie pachnie świętami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mi też zapachniało świetami:-). Wygląda cudownie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Delicja! tak, idealna nazwa dla tej tarty! pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo smakowicie! Zapisuję!

    OdpowiedzUsuń
  7. tarta jest rewelacyjna i pięknie wygląda. Zapisuję do zrobienia.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. przepysznie się prezentuje! rewelacyjna:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz