11.12.2012

Zapiekanka rybna



 Na obiad, na kolacje a może na świąteczny posiłek? Nie ważne kiedy, ważne jest to, że będzie naprawdę pysznie i wyjątkowo.


Składniki:

  • 200 g ryżu 
  • brokuł (500 g)
  • 500 g filetu świeżej ryby np: łosoś
  • 2 pomidory 
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 200 ml bulionu warzywnego 
  • 150 ml mleka
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka posiekanej natki
  • 1 łyżka koperku
  • sok z cytryny

        Ryż wsypać do garnka, zalać szklanką osolonej wody i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 25 minut. Brokuły podzielić na różyczki, łodyżki odciąć i pokroić w kostkę, ugotować w osolonej wodzie. Rybę skropić sokiem z cytryny, pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę.
    Rozpuścić masło, dodać mąkę i zasmażyć. Powoli mieszając trzepaczką, wlewać bulion i mleko. Gotować, nie przerywając mieszania. Przyprawić musztardą, cukrem, pieprzem, solą, dodać natkę i koperek. Formę natłuścić masłem, układać kolejno ryż, ryba, brokuły, i pomidory. Polać sosem i piec w piekarniku 20 minut w temp. 200*C.




Przepis z Gazety Wyborczej.

6 komentarzy:

  1. Przepyszna zapiekanka. Uwielbiam ryby - resztę składnikow też:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapisałam! Wygląda bardzo smakowicie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ola ale mi narobiłaś apetytu!!:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis - uwielbiam takie dania!

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...