Na obiad, na kolacje a może na świąteczny posiłek? Nie ważne kiedy, ważne jest to, że będzie naprawdę pysznie i wyjątkowo.
Składniki:
- 200 g ryżu
- brokuł (500 g)
- 500 g filetu świeżej ryby np: łosoś
- 2 pomidory
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 200 ml bulionu warzywnego
- 150 ml mleka
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka posiekanej natki
- 1 łyżka koperku
- sok z cytryny
Ryż wsypać do garnka, zalać szklanką osolonej wody i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 25 minut. Brokuły podzielić na różyczki, łodyżki odciąć i pokroić w kostkę, ugotować w osolonej wodzie. Rybę skropić sokiem z cytryny, pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę.
Rozpuścić masło, dodać mąkę i zasmażyć. Powoli mieszając trzepaczką, wlewać bulion i mleko. Gotować, nie przerywając mieszania. Przyprawić musztardą, cukrem, pieprzem, solą, dodać natkę i koperek. Formę natłuścić masłem, układać kolejno ryż, ryba, brokuły, i pomidory. Polać sosem i piec w piekarniku 20 minut w temp. 200*C.
Przepis z Gazety Wyborczej.
Przepyszna zapiekanka. Uwielbiam ryby - resztę składnikow też:-)
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania :}
UsuńZapisałam! Wygląda bardzo smakowicie;)
OdpowiedzUsuńOla ale mi narobiłaś apetytu!!:))
OdpowiedzUsuńMoje ulubione smaki :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis - uwielbiam takie dania!
OdpowiedzUsuńWygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń