23.12.2012

Choineczka




Czy makowce już upieczone? Jeśli nie to może namówię Was do upieczenia choineczki :}



Składniki:


Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki 
  • 30 g drożdży + łyżka cukru
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 150 g masła 
  • 1 żółtko
  • skórka z jednej cytryny 
  • 2 łyżki cukru 

Nadzienie makowe:
  • 200 g maku 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 50 g masła 
  • 2 jajka
  • 1 łyżka miodu 
  • 1 łyżeczka kakao 
  • 1 czubata łyżeczka kartoflanki 
  • 20 g rodzynków
  • 20 g dowolnych orzechów 
  • kilka kropel olejku migdałowego


    Drożdże w kruszyć do szklanki, zasypać cukrem i zostawić do rozpuszczenia. Mąkę przesiać, posiekać z  masłem. Do mąki dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę.
    Mak zalać wrzątkiem, gotować na małym ogniu 30 minut. Ostudzić. Mak odcedzić i zmielić trzy razy.
Do maku dodać rozpuszczone masło, miód, kakao, cukier, jajka, kartoflankę, olejek. Chwilę ucierać. Do masy dorzucić rodzynki i drobno pokrojone orzechy.
    Ciasto rozwałkować, nałożyć nadzienie i zrolować jak roladę. Posmarować odrobiną masła i pokroić na plasterki grubości około 2,5 cm.
Ułożyć na blaszce:

 1 
22
333
4444
55555
1

Piec do zarumienienia w 180*C.
Dowolnie udekorować.




Zdrowych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia.
Spędzonych w gronie rodziny i przyjaciół.
Niech te święta będą dla Was piękne i spokojne.

Pozdrawiam serdecznie
Ola z rodziną.





8 komentarzy:

  1. Jest przecudna!I nic to, że nieco...hmmm... pracochłonna:-) Bardzo oryginalny pomysł.
    Pięknych, ciepłych, rodzinnych świąt, Olu, Ci życzę!
    Pozdrawiam serdecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda przecudnie! wspaniały pomysł.
    pozdrawiam świątecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudna....
    Świąteczne uściski...

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale super choinka:)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...