Czy makowce już upieczone? Jeśli nie to może namówię Was do upieczenia choineczki :}
Składniki:
Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- 30 g drożdży + łyżka cukru
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 150 g masła
- 1 żółtko
- skórka z jednej cytryny
- 2 łyżki cukru
Nadzienie makowe:
- 200 g maku
- 1/2 szklanki cukru
- 50 g masła
- 2 jajka
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka kakao
- 1 czubata łyżeczka kartoflanki
- 20 g rodzynków
- 20 g dowolnych orzechów
- kilka kropel olejku migdałowego
Drożdże w kruszyć do szklanki, zasypać cukrem i zostawić do rozpuszczenia. Mąkę przesiać, posiekać z masłem. Do mąki dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę.
Mak zalać wrzątkiem, gotować na małym ogniu 30 minut. Ostudzić. Mak odcedzić i zmielić trzy razy.
Do maku dodać rozpuszczone masło, miód, kakao, cukier, jajka, kartoflankę, olejek. Chwilę ucierać. Do masy dorzucić rodzynki i drobno pokrojone orzechy.
Ciasto rozwałkować, nałożyć nadzienie i zrolować jak roladę. Posmarować odrobiną masła i pokroić na plasterki grubości około 2,5 cm.
Ułożyć na blaszce:
1
22
333
4444
55555
1
Piec do zarumienienia w 180*C.
Dowolnie udekorować.
Zdrowych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia.
Spędzonych w gronie rodziny i przyjaciół.
Niech te święta będą dla Was piękne i spokojne.
Pozdrawiam serdecznie
Ola z rodziną.
Jest przecudna!I nic to, że nieco...hmmm... pracochłonna:-) Bardzo oryginalny pomysł.
OdpowiedzUsuńPięknych, ciepłych, rodzinnych świąt, Olu, Ci życzę!
Pozdrawiam serdecznie:-)
Wygląda pięknie!
OdpowiedzUsuńwygląda przecudnie! wspaniały pomysł.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam świątecznie!
Smakowita choinka :)
OdpowiedzUsuńCudna....
OdpowiedzUsuńŚwiąteczne uściski...
Pięknie wygląda:)
OdpowiedzUsuńAle super choinka:)
OdpowiedzUsuńprzepięknie i pysznie!
OdpowiedzUsuń