07.12.2012

Makagigi




 Makagigi to taki rodzaj świątecznych cukierków. Smakują trochę jak krówki, trochę jak sezamki a trochę jak irysy. Są pyszne i na pewno przypadną do gustu wszystkim pożeraczom słodkości. Można je zapakować w celofan i podarować komuś w prezencie :} 


Składniki:

  • 1 szklanka maku
  • 0,5 szklanki bardzo drobno pokrojonych migdałów bez skórki 
  • 1 szklanka miodu
  • 3/4 szklanki cukru 

     Na małym ogniu gotować, mieszając miód z cukrem, aż do lekkiego zrumienienia. Dodać mak i migdały. Smażyć wszystko razem do momentu, aż masa zgęstnieje. Wyłożyć na pergamin przykryć drugim arkuszem i rozwałkować. Jeszcze ciepłą masę pokroić na kwadraty i odstawić w chłodne miejsce najlepiej na 12 godzin.




Przepis jako pierwsza opublikowała Lucyna Ćwierczakiewiczowa w roku 1885 w książce Jedyne praktyczne przepisy konfitur, różnych marynat, wędlin, wódek, likierów, win owocowych, miodów oraz ciast.

3 komentarze:

  1. Wiele lat temu jako dziecko wyrwałam ze starego Poradnika Domowego babci przepis na makagigi. Ostatnio znalazłam go, ale niestety urwany w połowie. A tu proszę! przepis jak na zawołanie. świetny, na pewno spróbuję. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. A wyglądają trochę jak makówki. :) Musza być pyszne, jeżeli smakują tak, jak piszesz.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł:) Tej autorki mam książkę "365 obiadów":)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...