17.12.2012

Kokosowa szachownica



 Dwa biszkopty jeden ciemny, drugi jasny podzieliłam na prostokąty, które opatuliłam przepysznym kokosowym kremem i ułożyła na przemian. Takie proste w przygotowaniu a robi wrażenie wizualne i smakowe.



Składniki: 

Biszkopt jasny:
  • 5 jajek
  • 7 łyżek mąki krupczatki 
  • 5 łyżek cukru 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt ciemny:
  • 5 jajek
  • 6 łyżek mąki krupczatki 
  • 2 łyżki kakao 
  • 5 łyżek cukru 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Masa:
  • 400 ml mleka kokosowego 
  • budyń śmietankowy 
  • 200 g masła
  • 3/4 cukru pudru 
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka wódki albo spirytusu
  • 200 g wiórków kokosowych 
  • 200 ml śmietany kremówki
  • żelatyna albo śmietan-fix 
  • foremka 26/40

     Białka ubić na sztywno. Cały czas ubijając, dodawać po łyżce cukru. Dodać żółtka. Przy pomocy rózgi albo łyżki delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem. Wyłożyć na natłuszczoną blaszkę i piec w piekarniku około 30 minut w 180*C. Tak samo postąpić z ciemnym biszkoptem. Oba biszkopty należy piec na blaszkach o zbliżonym rozmiarze.
     Ugotować budyń według instrukcji na opakowaniu. Tylko zwykłe mleko zastąpić kokosowym. Ostudzić.
Masło utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce budyniu na koniec, dodać sok z cytryny, wódkę, 150 g wiórków kokosowych, wymieszać.
     Najlepiej przy pomocy linijki i noża do pizzy podzielić ciasta na równe prostokąty. Ja podzieliłam biszkopty na 20  prostokątów o szerokości 2 cm. Jeśli ciasta są za suche można je nasączyć wodą wymieszaną z sokiem z cytryny.
    Układać na przemian jasne ciasto, trochę masy, ciemne ciasto, masa, jasne, masa, ciemne. Na wierzchu posmarować kremem i znowu układać placki tylko na przemian: ciemne,jasne... aż do wyczerpania składników. Na przekroju ciasta powstanie wzór szachownicy. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Przed podaniem ubić śmietanę kremówkę, dodać żelatynę. Śmietaną posmarować boki i wierz ciasta, posypać pozostałymi wiórkami.

- Między kolejnym warstwami ciasta możemy polać białą czekoladą.





13 komentarzy:

  1. ciasto prezentuje się rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Alez to misterna robota..Gratuluję...

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo oryginalny pomysł. Ciacho wygląda cudnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. niesamowicie wygląda:)cudo

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepięknie wygląda Twoje ciasto...tak zimowo...takie pulchne się wydaje...
    / pierwsze zdjęcie - uśmiechnęłaś mnie nim , bo moim pierwszym skojarzeniem była mięciutka zimowa czapka z pomponem zupełnie taka jak kiedyś mój synek nosił :):)mam w pamięci widok podskakującej w zaspach śniegu kraciastej czapeczki z białym pomponem :):)/

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda super :) wow :P

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...