16.06.2015

Gozleme ze szpinakiem i fetą





      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym.



Składniki:
  • 350 g mąki chlebowej 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 240 ml letniej wody 
  • 4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych 
 Nadzienie:
  • 300 g świeżego szpinaku 
  • 2 ząbki czosnku 
  • około 50-80 g sera fata 
  • sól, pieprz 
  • łyżka masła i oleju do smażenia 



         Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.
        Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz świeżych drożdży należy zrobić rozczyn. Do garnuszka wkrusz drożdże dodaj łyżeczkę cukru i wlej około 100 ml wody wymieszaj i poczekaj aż drożdże zaczną pracować. Następnie wlej do mąki i zagnieć. Ciasto przykryj i odstaw na godzinę. Po wyrośnięciu podziel na dwie części i cienko rozwałkuj.
Na placek pozostawiając 1cm margines rozłóż szpinak i posyp pokruszoną fetą. Przykryj drugim plackiem i podwiń brzegi. Patelnię delikatnie natłuść połóż placek i smaż na średnim ogniu aż na cieście pojawią się brązowe przypieczenia. Przewróć na drugą stronę i podpiecz.
       Albo: Rozwałkuj porcje ciasta, na jednej połowie rozłóż nadzienie i zlep jak pieroga. Smaż tak samo 2-3 minuty z każdej strony. 





23 komentarze:

  1. Robiłam kiedyś i bardzo nam smakowało :) Muszę powtórzyć!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale bym zjadł teraz! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja bym tylko wyjęła szpinak i mogę jeść. Pysznie to wygląda, lubię takie chlebki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow to wygląda bardzo prosto i apetycznie :) Nigdy nie jadłyśmy czegoś podobnego, dlatego musimy koniecznie spróbować i może trochę przerobić na własną wersję :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię wersję z serem kozim:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniale wygląda. Bardzo lubię gozleme:)

    OdpowiedzUsuń
  7. tak mnie skusiłaś, że teraz już na pewno zrobię te chlebki z patelni <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam jakie pyszności są dzisiaj u ciebie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda niesamowicie apetycznie :) Tego mi trzeba. Mniam, mniam. Dawno już nie jadłam tak apetycznego posiłku :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak to smakowicie się prezentuje - świetne na obiad! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny przepis, no i jak to pysznie wygląda<3

    OdpowiedzUsuń
  12. Zjadłabym :) Apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Idealne! Wyglądają rewelacyjnie :) Bardzo ciekawy pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  14. Superowo wygląda :D Nigdy się z takim czymś jeszcze nie spotkałam!

    OdpowiedzUsuń
  15. Super, nie widzialam jeszcze takiego jedzonka;p

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam szpinak z fetą ;) A w takim chlebku wygląda bardzo smakowicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Super, takiego czegoś jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam!
    U Ciebie pysznie nadziane.
    Z chęcią upiekę wkrótce...

    OdpowiedzUsuń
  19. Ląduje na liście do wypróbowania, uwielbiam takie jedzenie <3 A połączenie szpinaku i fety to już klasyka, kocham :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Będzie jeszcze smaczniejsze jak do szpinaku dodacie kilka listków mięty-świeżej lub suszonej- polecam!

    OdpowiedzUsuń
  21. Nigdy tego nie robiłam, ale ładnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...