Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym.
Składniki:
- 350 g mąki chlebowej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 220 ml letniej wody
- 4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych
- 300 g świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- około 50-80 g sera fata
- sól, pieprz
- łyżka masła i oleju do smażenia
Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.
Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz świeżych drożdży należy zrobić rozczyn. Do garnuszka wkrusz drożdże dodaj łyżeczkę cukru i wlej około 100 ml wody wymieszaj i poczekaj aż drożdże zaczną pracować. Następnie wlej do mąki i zagnieć. Ciasto przykryj i odstaw na godzinę. Po wyrośnięciu podziel na dwie części i cienko rozwałkuj.
Na placek pozostawiając 1cm margines rozłóż szpinak i posyp pokruszoną fetą. Przykryj drugim plackiem i podwiń brzegi. Patelnię delikatnie natłuść połóż placek i smaż na średnim ogniu aż na cieście pojawią się brązowe przypieczenia. Przewróć na drugą stronę i podpiecz.
Albo: Rozwałkuj porcje ciasta, na jednej połowie rozłóż nadzienie i zlep jak pieroga. Smaż tak samo 2-3 minuty z każdej strony.
Robiłam kiedyś i bardzo nam smakowało :) Muszę powtórzyć!
OdpowiedzUsuńAle bym zjadł teraz! :D
OdpowiedzUsuńJa bym tylko wyjęła szpinak i mogę jeść. Pysznie to wygląda, lubię takie chlebki :)
OdpowiedzUsuńWow to wygląda bardzo prosto i apetycznie :) Nigdy nie jadłyśmy czegoś podobnego, dlatego musimy koniecznie spróbować i może trochę przerobić na własną wersję :P
OdpowiedzUsuńBardzo lubię wersję z serem kozim:)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda. Bardzo lubię gozleme:)
OdpowiedzUsuńtak mnie skusiłaś, że teraz już na pewno zrobię te chlebki z patelni <3
OdpowiedzUsuńMniam jakie pyszności są dzisiaj u ciebie :-)
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie apetycznie :) Tego mi trzeba. Mniam, mniam. Dawno już nie jadłam tak apetycznego posiłku :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJak to smakowicie się prezentuje - świetne na obiad! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, no i jak to pysznie wygląda<3
OdpowiedzUsuńZjadłabym :) Apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńIdealne! Wyglądają rewelacyjnie :) Bardzo ciekawy pomysł.
OdpowiedzUsuńSuperowo wygląda :D Nigdy się z takim czymś jeszcze nie spotkałam!
OdpowiedzUsuńSuper, nie widzialam jeszcze takiego jedzonka;p
OdpowiedzUsuńUwielbiam szpinak z fetą ;) A w takim chlebku wygląda bardzo smakowicie! :)
OdpowiedzUsuńSuper, takiego czegoś jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam!
OdpowiedzUsuńU Ciebie pysznie nadziane.
Z chęcią upiekę wkrótce...
Ląduje na liście do wypróbowania, uwielbiam takie jedzenie <3 A połączenie szpinaku i fety to już klasyka, kocham :)
OdpowiedzUsuńBędzie jeszcze smaczniejsze jak do szpinaku dodacie kilka listków mięty-świeżej lub suszonej- polecam!
OdpowiedzUsuńPycha, jestem pewna:)
OdpowiedzUsuńPysznie:)
OdpowiedzUsuńNigdy tego nie robiłam, ale ładnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńIle wychodzi placków z przepisu?
OdpowiedzUsuń1 duży albo 2 małe
UsuńCzy może być mrożony szpinak?
OdpowiedzUsuńMoże, i w trakcie smażenia odparuj soki.
Usuńile jeden taki placek ze szpinakiem ma kcal?
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smakowicie
OdpowiedzUsuńMiałam w lodówce pieczarki to zrobiłam z innym farszem: smażonymi pieczarkami z cebulą i serem mozarella. Jest super! Następnym razem zrobię z Twoim farszem! Bardzo dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńTaki farsz też jest pyszny :) Można kombinować z ulubionymi dodatkami. Dziękuje i pozdrawiam.
UsuńZrobiłam, naprawdę pyszne. Ciężko rozwałkować bo się lepi ale jakoś poszło.
OdpowiedzUsuńCzy chodzi o mąkę chlebową pszenną?
OdpowiedzUsuńTak, dokładnie tak :) Polecam podzielić ciasto na dwie części i zrobić dwa gozleme.
UsuńMożna użyć mąki pszennej?
OdpowiedzUsuńmąka chlebowa to mąka pszenna. Użyj jakiej chcesz :) Możesz nawet pomieszać pszenną z pełnoziarnistą.
UsuńZrobiłam z suszonymi drożdżami. Przepyszne jest to danie. Zrobilam je na próbę na obiad, ale nastepnym razem zaskocze nim znajomych.
OdpowiedzUsuńwypróbowałam i wyszło super- znikło w mig
OdpowiedzUsuńZrobiłam raz i mąż przepadł. Teraz prosi przynajmniej raz w tygodniu, żeby zrobić. Farsz różnoraki - co mam to wrzucam:) polecam wszystkim, szybko i smacznie. To tego sos czosnkowy, palce lizać :)
OdpowiedzUsuń