26.06.2015

Tort "Truskawkowa polana"







          Do przygotowania tortu wykorzystałam bardzo popularne ciasto Leśny mech. Bardzo podoba mi się kolor tego ciasta taka soczysta zieleń uzyskana naturalnie bez dodatku barwników. Jeśli znacie to ciasto to na pewno wiecie, że szpinak jest prawie nie wyczuwalny. Osoby, które nie wiedzą co jest w środku na pewno się nie domyślą (u mnie tak było :). Z ciastem fantastycznie kontrastują truskawki pod względem smakowym i pod względem koloru. Dodają takiej lekkiej kwaskowatości. Tort jest bardzo lekki w smaku, delikatny nie zamulający taki w sam raz na letnie spotkania przy kawie :D Polecam!



Składniki:
  • 450 g mrożonego szpinaku 
  • 4 jajka 
  • 200 g drobnego cukru do wypieków 
  • 270 ml oleju 
  • 300 g mąki pszennej 
  • 90 g mąki krupczatki 
  • cytryna
  • szczypta soli 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody
Nadzienie:
  • 2 galaretki truskawkowe 
  • 500 ml wrzątku 
  • 400 ml kremówki 
  • 200 g jogurtu greckiego 
  • 400 g truskawek 
  • około 300 g truskawek do przełożenia
  • kilka truskawek i beziki do dekoracji

Tortownica 24 cm, pergaminem wyłóż tylko dno i natłuść


        Ciasto: Szpinak przełóż na sitko i poczekaj aż się rozmrozi. Odciśnij z niego wodę.W misce wymieszaj mąki, sól, sodę i proszek. Podbij jajka a następnie partiami wsypuj cukier. Ubijaj aż cukier się rozpuści a masa zgęstnieje i zrobi się puszysta. Następnie cienkim strumykiem wlewaj olej, potem partiami dodawaj szpinak, skórkę cytrynową i sok. Delikatnie mieszając wsyp mąki. Ciasto przełóż do foremki i piecz w 180*C do suchego patyczka około 40 minut. Po przestudzeniu przekrój na trzy równe blaty.
        Nadzienie: Galaretki rozpuść we wrzątku. Gdy galaretka zacznie tężeć dodaj do niej 400 g zmiksowanych na papkę truskawek. Ubij śmietanę, dodaj jogurt i tężejącą galaretkę. Jeśli krem jest rzadki włóż na chwilę do lodówki. Krem podziel na trzy porcje.
        Na spód ciasta wyłóż część masy na niej połóż plasterki truskawek na truskawki ciasto, masa, plasterki truskawek, ciasto i masa. Przed podaniem udekoruj świeżymi truskawkami i posyp pokruszonymi bezami. Przechowuj w lodówce do 4 dni.




19 komentarzy:

  1. To chyba najmodniejsze ostatnio ciasto. Muszę je zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepięknie wyszedł ci ten torcik! Leśnego mchu jeszcze nie próbowałam, ale bardzo chętnie to zrobię;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, jakie piękne! rzeczywiście wygląda niczym polana ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na zielone ciacho mamy ochotę już od dawna ale wersja bez glutenu okazała się klapą a właściwie niedopieczoną ciapą :D Połączenie kolorystyczne jest przepiękne i już wyobrażamy sobie ten smak! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda naprawdę imponująco!

    OdpowiedzUsuń
  6. Kolorki faktycznie komponują się pięknie :) Narobiłaś mi smaka :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Zawsze podziwiałam to ciasto. Teraz też. Patrzę i ślinka mi cieknie. Czas, żebym upiekła takie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudnie wygląda! Przepyszne ciasto i do tego truskawki :) Mmmm...

    OdpowiedzUsuń
  9. Tort wyszedł Ci pięknie! Bardzo mi się podoba :) Ja już szpinak wykorzystałam do dekorowania ciasteczek, żeczywiście nie było czuć jego smaku, a kolor wychodzi bardzo żywy :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow, to ciasto wygląda genialnie! :)
    Świetny pomysł, a nazwa jest po prostu urocza! :)
    A w przekroju to już w ogóle cudo! *.*

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ mnie zaskoczyłaś tym jak to ciasto wygląda w środku, mega po prostu! To naprawdę truskawkowa polana :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękny widok!
    Truskawki z zielonym ciastem są niezwykle kuszące.

    OdpowiedzUsuń
  13. Jezu jak ten tort wygląda kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Piekłam już różne rzeczy ze szpinaku, ale tort wciąż przede mną! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetny pomysł na alternatywną wersję leśnego mchu, wygląda doskonale :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetne kolory idealne smakowe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Przepiękny tort! Super połączenie składników :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...