Przejdź do głównej zawartości

Kruche ciastka z truskawkami






         Bardzo fajne, kruche ciasteczka nadziane truskawkami. Bez większego wysiłku, sama przyjemność z robienia i jedzenia :D



Składniki: 
  • 300 g mąki + odrobina do podsypania
  • 100 g zmielonego cukru trzcinowego (możne być cukier puder)
  • 150 g zimnego masła 
  • 70 g jogurtu greckiego (możne być kwaśna śmietana)
Dodatkowo:
  • około 200 g truskawek (najlepiej małych albo średnich)
  • 1 jajko+ odrobina mleka albo wody 
  • zmielony cukier trzcinowy albo cukier puder do oprószenia 

         Na stolnice wsyp mąkę, dodaj pokrojone masło w kostkę  przemieszaj i pokrój nożem. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Ciasto powinno być elastyczne jeśli się kruszy dodaj odrobinę jogurtu a jeśli jest zbyt lepiące podsyp mąką. Oderwij kawałek ciasta i dosyć cienko rozwałkuj. Wytnij koła o średnicy 9 cm. Każde takie koło można jeszcze delikatnie rozwałkować. Na połowie koła połóż pokrojoną w plasterki truskawkę (nie za dużo bo będzie problem ze zlepieniem), złóż delikatnie dociśnij palcami a potem ząbkami widelca (tak jak robimy pierogi :). Wszystkie ciastka ułóż na blaszce i posmaruj rozkłóconym jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka lub wody. Piecz około 15 minut w 180*C. Po przestudzeniu oprósz cukrem.





Komentarze

  1. Szalejesz z tymi ciastkami! Cudowne ciastka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajne ciasteczka. Pysznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. cudne ciasteczka - jakie pięlne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale urocze! Kiedyś nagminnie kupowałam podobne w cukierni tylko, że z jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super ciasteczkia i jaka fajna aranżacja :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie fajne! Jak pierożki! Podobają mi się. Z wielką chęcią bym ich skosztowała. Lubię kruche ciasteczka w różnych kształtach, smakach, rodzajach. Ważne, że domowe :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mimo, że środek nie jest pokazany to nasza wyobraźnia już pracuje! xD
    Pychotka <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Te ciastka są po prostu niesamowite. Wyglądają trochę jak empanadillas, ale są z truskawkami! No po prostu bomba!! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kuszące truskawkowe pierożki :D zjadłabym kilka :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ one smakowicie wyglądają :D Aż chciałoby się zajrzeć do ich środka ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne :) Kruche i z truskawkami, to musi smakować!

    OdpowiedzUsuń
  12. O tak, bardzo fajne! I jak pięknie się prezentują!

    OdpowiedzUsuń
  13. przepysznie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  14. Śliczne ciasteczka! Nie pomyślałabym o tym, aby takie przygotować;)

    OdpowiedzUsuń
  15. o, jak pyszne pierogi z truskawkami, mniam

    OdpowiedzUsuń
  16. bym wpadła na jedną porcję i drugą:D

    OdpowiedzUsuń
  17. Brzmi pysznie, truskawki w kruchym cieście :) To lubię!

    OdpowiedzUsuń
  18. Kiedyś robiłam podobne ciasteczka, ale z budyniem, teraz zamieniłabym go na truskawki :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja chce takie ciasteczka, az zgłodniałam ;D

    OdpowiedzUsuń
  20. cudowne zdjęcia! :) no i te ciasteczka.. <3

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz