Przejdź do głównej zawartości

Zupa z sałaty masłowej






      Ten przepis znam od bardzo dawna, ale zawsze omijałam go szerokim łukiem. Zupa z sałaty masłowej wydawała mi się nie do przyjęcia, zła i niedobra. Do czasu aż pewna osoba poprosiła mnie abym ją dla niej zrobiła. Zrobiłam i po spróbowaniu stwierdzam że jest niezła. Bardzo ciekawa i przyjemna w smaku. Najeść się nią nie najemy, ale jako przystawka to jak najbardziej.



Składniki: 
  • 30 g mąki pszennej 
  • 50 g masła 
  • 1 L bulionu z kury albo warzywny 
  • 125 ml śmietany kremówki
  • mały pęczek szczypiorku 
  • 2 główki sałaty masłowej 
  • sól i pieprz 


       Masło rozpuść dodaj mąkę i zrób zasmażkę. Cały czas mieszając wlewaj rosół, następnie dodaj 1/2 drobno pokrojonego szczypiorku i chwilę pogotuj. Sałatę opłukaj i pourywaj wszystkie duże i gorzkie liście. Te mniejsze porwij na mniejsze kawałki i dorzuć do bulionu. Chwilę podgrzewaj, dopraw solą, pieprzem na koniec wlej kremówkę. Przed podaniem posyp pozostałym szczypiorkiem.




Przepis pochodzi z gazety "Top agrar Polska"

Komentarze

  1. A słyszałam o takiej zupie, ale jeszcze nie jadłam. Ciekawa :) A bardzo apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To właśnie ja mam podobnie ale może warto się przełamać:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda uroczo w tym zielonym garnuszku.
    Zupę z sałaty na serwatce gotowała moja babcia i bardzo ją lubię .

    OdpowiedzUsuń
  4. O ja cię! Zupa z sałaty? Nie jadłam, trzeba spróbować, bo jestem bardzo ciekawa :D

    OdpowiedzUsuń
  5. miałam okazję robić kiedyś krem z sałaty - był wybitnie smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pierwszy raz słyszę o takiej zupce. Brzmi intrygująco, może wykorzystam ten przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  7. A to mnie zaskoczyłaś bo pierwszy raz widzę taką zupkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawa ta zupa ;) Sałatę to tylko daję do kanapki, albo do sałatki. W sumie coś nowego, bo u mnie w kółko pomidorowa, ogórkowa, ziemniaczana i leczo :P

    OdpowiedzUsuń
  9. Takiej zupy nie gotowałam. Nawet o niej nie słyszałam. Ale moze być bardzo smaczna :) W sumie to trzeba próbować nowości. Skuszę się :) Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawy przepis. Nie wiedziałyśmy, że można z sałaty zrobić zupę :P

    OdpowiedzUsuń
  11. Zupy takiej nigdy nie jadłąm :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz