Przejdź do głównej zawartości

Pasta do kanapek z soczewicy i szpinaku








Składniki: 
  • 1 szklanka zielonej soczewicy 
  • 200 g świeżego szpinaku 
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/2 cytryny 
  • sól i ew. pieprz 


         Soczewice zalej zimną wodą i odstaw na 30 minut. Następnie opłucz zalej 2 szklankami gorącej wody i gotuj 40 minut (wg. instrukcji na opakowaniu) na sam koniec posól około 1/2 łyżeczki. Przestudź.  Liście szpinaku opłucz, urwij łodyżki i dodaj do soczewicy. Dodaj też czosnek, szczypiorek i pietruszkę drobno pokrojone. Całość zblenduj, dopraw solą, sokiem z cytryny i ew. pieprzem (ja nie dodawałam bo dla mnie było wystarczająco ostre).





Komentarze

  1. Mniam pyszności. Uwielbiam wszystkie pasty :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczny pomysł na smaczną i sycącą pastę ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zielona pasta to super patent :) Dla nas bomba bo uwielbiamy ten kolor na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawa pasta, musi intrygująco smakować; )

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny pomysł :) Wypróbuję Twoją pastę

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny ma kolor! Uwielbiam takie pasty :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Brzmi intrygująco. Pasty ze szpinaku jeszcze nie robiłam;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Soczewica i szpinak - jak dla mnie bombowo. Połączenie godne zakosztowania. Lubię takie pasty, a w takiej wersji to dla mnie nowość. Kiedyś zrobię :) Tym bardziej, że soczewica bardzo mi podchodzi smakowo, na szpinak też nie narzekam :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale ma fajny kolor :D I jaka zdrowa, same pyszności w niej :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Genialna pasta. Wygląda wspaniale - kolor i konsystencja super!

    OdpowiedzUsuń
  11. Z samej soczewicy bardzo lubię, ale ta chyba jeszcze bardziej jest w moim klimacie. Urocze zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pasty do pieczywa są super! A połączenie szpinaku i soczewicy bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pastę z soczewicy robię i bardzo lubię. Nigdy jednak nie dodawałam szpinaku. Muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Dopiero co miałam pierwsze spotkanie z czerwoną soczewicą, może czas na kolejny krok, tym razem w kierunku zielonej :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Super składniki :) i ta pasta - uwielbiam wszelkiego rodzaju :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Oo. Nigdy nie robiłam takiej pasty :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz