Przejdź do głównej zawartości

Ciasto Tiramisu



    Zamieniłam klasyczny przepis na deser tiramisu w ciasto. Dwa kruche ciasta przełożyłam kremem, do środka włożyłam biszkopty nasączone kawą a całość oblałam polewą czekoladowa z dodatkiem kawy i likieru amaretto.
Jeśli ktoś lubi deser tiramisu na pewno pokocha to ciasto. Ciężko mu się oprzeć, uwierzcie Mi :D


Składniki:

Ciasto:
  • 500 g mąki 
  • 100 g mielonych migdałów 
  • 200 g masła
  • 160 g cukru 
  • 4 żółtka 
  • 2 łyżki czekolady w proszku albo 1 łyżka kakao
  • 6 łyżek śmietany kwaśnej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody

Masa:
  • 4 żółtka 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 500 g sera mascarpone
  • 400 ml śmietany kremówki 
  • 1 opakowanie żelatyny na 1L
  • około 230 g podłużnych biszkoptów do tiramisu 
  • około 250 ml mocnego naparu z kawy
  • 5 łyżek likieru amaretto 

Polewa:
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżka likieru amaretto 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1 łyżeczka kakao 


      Masło posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki ciasta i zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części i rozłożyć na dwóch blaszkach o wymiarach 41x24 cm. Piec około 20-30 minut w temp. 180*C. Ostudzić.
      Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki zimnej wody. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, połączyć z serem mascarpone, wymieszać.
      Jajka z parzyć wrzątkiem. Żółtka wbić do miski, wsypać cukier i ubijać około 10-15 minut nad garnkiem z gotującą się wodą. Masa powinna być jasno żółta i gęsta.
Żelatynę rozpuścić, przestudzić. Do masy śmietankowej przełożyć masę jajeczna i żelatynę, wszystko razem połączyć.
      Na pierwszy placek wyłożyć 1/2 ilość kremu. Napar z kawy wymieszać z amaretto, moczyć w nim tylko z jednej strony biszkopty i układać na cieście jeden obok drugiego. Na biszkoptach rozsmarować pozostałą cześć masy i przykryć drugim plackiem.
     Przygotować polewę. Nad garnkiem z gotującą się wodą umieścić miskę włożyć połamaną czekoladę i pozostałe składniki polewy. Mieszać do połączenia składników. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto i odstawić w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc.

Z białek, które zostaną proponuje zrobić pstrąga --->





Komentarze

  1. Już od samego patrzenia ciężko jest się oprzeć.., a co by to było, gdybym tak spróbowała.....:-))?

    OdpowiedzUsuń
  2. jejku jak to pięknie wygląda! wszamałabym na pewno o wiele za dużo :D

    OdpowiedzUsuń
  3. ślicznie wygląda Twoje tiramisu w formie ciasta, zgadzam się, z pewnością ciężko mu się oprzeć :0

    OdpowiedzUsuń
  4. Faktycznie wygląda bardzo smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ piękne ciacho. Lubię tiramisu ale w wersji ciasta nie jadłam jeszcze.

    OdpowiedzUsuń
  6. boskie ciacho:) porywam kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Does your site have a contact page? I'm having trouble locating it but, I'd
    like to shoot you an email. I've got some recommendations for your blog you might be interested in hearing. Either way, great site and I look forward to seeing it expand over time.

    Feel free to surf to my web blog - visit

    OdpowiedzUsuń
  8. alez to musi byc pyszne...

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne i przepysznie wygląda ! Pyszny włoski deser :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszności :) Odrobina szaleństwa na wiosnę.

    OdpowiedzUsuń
  11. oj ciężko się oprzeć! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda obłędnie, lepiej niż z niejednej cukierni! Podziwiam! :D

    OdpowiedzUsuń
  13. prezentuje się palce lizać! zdecydowanie za długo nie jadłam tiramisu :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz