24.08.2012

Pstrąg pieczony w soli



      Jeden z moich ulubionych sposobów na rybkę. Ryba tak przyrządzona zachowuje całą swą delikatność, soczystość a do mięsa ryby przenika cały smak świeżych ziół. W soli możemy piec też inne ryby np: okoń, dorsz, turbot, strzępiel, trocie, dorady wszystkie tłuste ryby. Najważniejsze jest to żeby były świeże i nie były w filetach i dzwonkach. 

Przygotowanie: 15 minut | Pieczenie: 25 minut


Składniki:

  •  świeży wypatroszony pstrąg
  • 1 kg soli grubo ziarnistej
  • 7-8 białek
  •  listek laurowy
  • świeże zioła: pietruszka, koperek, oregano
  • ząbek czosnku
  • 2-3 plasterki cytryny
  • pieprz

      Sól mieszamy z białkami. Wnętrze ryby posypujemy pieprzem, wkładamy listek laurowy, pokrojony w plasterki czosnek, oregano, pietruszkę, koperek i plasterki cytryny. Na blaszkę wysypujemy część soli, wkładamy rybkę i przykrywamy pozostałą częścią soli. Pieczemy w piekarniku przez 5 minut w temp. 250*C po tym czasie obniżamy temperaturę do 200*C i pieczemy 20 minut. 


Sugestie:

- Z podanej ilości soli i białek jesteśmy wstanie upiec 3 pstrągi. 

1 komentarz:

  1. Olu, pyszna rybka! :-) Pstrągi pieczone w ten sposób należą do moich ulubionych pomysłów na rybę. :-)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...