Jeden z moich ulubionych sposobów na rybkę. Ryba tak przyrządzona zachowuje całą swą delikatność, soczystość a do mięsa ryby przenika cały smak świeżych ziół. W soli możemy piec też inne ryby np: okoń, dorsz, turbot, strzępiel, trocie, dorady wszystkie tłuste ryby. Najważniejsze jest to żeby były świeże i nie były w filetach i dzwonkach.
Przygotowanie: 15 minut | Pieczenie: 25 minut
Składniki:
- świeży wypatroszony pstrąg
- 1 kg soli grubo ziarnistej
- 7-8 białek
- listek laurowy
- świeże zioła: pietruszka, koperek, oregano
- ząbek czosnku
- 2-3 plasterki cytryny
- pieprz
Sól mieszamy z białkami. Wnętrze ryby posypujemy pieprzem, wkładamy listek laurowy, pokrojony w plasterki czosnek, oregano, pietruszkę, koperek i plasterki cytryny. Na blaszkę wysypujemy część soli, wkładamy rybkę i przykrywamy pozostałą częścią soli. Pieczemy w piekarniku przez 5 minut w temp. 250*C po tym czasie obniżamy temperaturę do 200*C i pieczemy 20 minut.
Sugestie:
- Z podanej ilości soli i białek jesteśmy wstanie upiec 3 pstrągi.
Olu, pyszna rybka! :-) Pstrągi pieczone w ten sposób należą do moich ulubionych pomysłów na rybę. :-)
OdpowiedzUsuń