Szybki i bardzo prosty przepis na łososia. Połączenie imbiru i limonki nadaje rybie oryginalnego, orientalnego i orzeźwiającego smaku. Fajna odmiana zwykłego tradycyjnego łososia pieczonego w piekarniku. Jak dla mnie rewelacja :}
Przygotowanie: 15 minut | Pieczenie: 10 minut
Składniki:
- 2 dzwonka z łososia
- 1/2 łyżki startego świeżego imbiru
- sok i skórka z 1/2 limonki
- 20 g masła
- 2 łyżki śmietany
- sól i pieprz
Myjemy limonkę, wyciskamy sok a skórkę ( bez białej części) kroimy w cieniutkie paseczki. Imbir ścieramy na tarce.
Na małym ogniu podgrzewamy masło, dodajemy imbir, sok, skórkę z limonki i śmietanę.
Podgrzewamy wszystko kilka minut. Wyjmujemy łososia i polewamy sosem. Podajemy z ryżem.
Musi być niezwykle aromatyczny;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Malwinna
i pyszny :]
UsuńPozdrawiam
To musi być pyszny łosoś :-)
OdpowiedzUsuńW rzeczy samej ;]
UsuńProste i pięknie podane! :-)
OdpowiedzUsuńNie zawsze trzeba stać godzinami przy garach, żeby dobrze zjeść;}
UsuńOj ale mi zrobiłaś smaka na łososia :)) Jutro obowiązkowo będzie :) Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania, jest pyszny :} Najlepiej smakuje z ryżem.
UsuńŁosoś coś pysznego. Ostatnio jadłam z suszonymi pomidorami.
OdpowiedzUsuńA dziś mam wędzonego w domu, ale niestety w tej postaci już nie lubię.
10 min w piekarniku to nie za krotko?
OdpowiedzUsuńPrzeważnie piekę porcje łososia przez 15 minut w 160*C. W tym przepisie jest 10 minut w 200*C i myślę że jest ok. Długość pieczenia zależy od porcji ryby.
Usuń