16.08.2012

Łosoś w sosie limonkowo-imbirowym

  

         Szybki i bardzo prosty przepis na łososia. Połączenie imbiru i limonki nadaje rybie oryginalnego, orientalnego i orzeźwiającego smaku. Fajna odmiana zwykłego tradycyjnego łososia pieczonego w piekarniku. Jak dla mnie rewelacja :}


Przygotowanie: 15 minut | Pieczenie: 10 minut

Składniki:

  • 2 dzwonka z łososia
  • 1/2 łyżki startego świeżego imbiru
  • sok i skórka z 1/2 limonki
  • 20 g masła
  • 2 łyżki śmietany
  • sól i pieprz
          Łososia układamy na folii, posypujemy solą i pieprzem. Zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku 10 minut w temp. 200*C.
Myjemy limonkę, wyciskamy sok a skórkę ( bez białej części) kroimy w cieniutkie paseczki. Imbir ścieramy na tarce.
Na małym ogniu podgrzewamy masło, dodajemy imbir, sok, skórkę z limonki i śmietanę.
Podgrzewamy wszystko kilka minut. Wyjmujemy łososia i polewamy sosem. Podajemy z ryżem.





11 komentarzy:

  1. Musi być niezwykle aromatyczny;)

    pozdrawiam

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Nie zawsze trzeba stać godzinami przy garach, żeby dobrze zjeść;}

      Usuń
  3. Oj ale mi zrobiłaś smaka na łososia :)) Jutro obowiązkowo będzie :) Wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do wypróbowania, jest pyszny :} Najlepiej smakuje z ryżem.

      Usuń
  4. Łosoś coś pysznego. Ostatnio jadłam z suszonymi pomidorami.
    A dziś mam wędzonego w domu, ale niestety w tej postaci już nie lubię.

    OdpowiedzUsuń
  5. 10 min w piekarniku to nie za krotko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przeważnie piekę porcje łososia przez 15 minut w 160*C. W tym przepisie jest 10 minut w 200*C i myślę że jest ok. Długość pieczenia zależy od porcji ryby.

      Usuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...