Przejdź do głównej zawartości

Ciasto ucierane ze śliwkami



          Tradycyjne, szybkie ciasto ucierane ze śliwkami jest delikatne i wilgotne w smaku. Polecam szczególnie teraz, gdy sezon na śliwki w pełni.


Przygotowanie: 30 minut | Pieczenie: około 1 godziny

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki (przesianej)
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 6 jajek temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki mleka temp.pokojowa
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 0,5 kg śliwek
  • cukier puder do posypania

     Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie na przemian dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko i olej (mieszamy tylko do połączenia składników). Białka ubijamy na sztywno a następnie dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Przekładamy do natłuszczonej i wyłożonej pergaminem tortownicy o wymiarach 24 cm. Na cieście układamy połówki śliwek przecięciem do góry lekko je wciskając. Pieczemy około godziny w temp. 180*C.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.






Komentarze

  1. super wygląda to ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  2. Olu, u mnie dziś też coś ze śliwkami:). Twoje ciacho wygląda smakowicie. Super fotki! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śliwki mają to do siebie, że na ich widok od razu masz ochotę na ciasto ucierane albo drożdżowe :]
      Pozdrawiam! :]

      Usuń
  3. Ja dziś zrobiłam to pyszne ciasto według Twojego przepisu:)super:)dzięki wielkie...w całym mieszkaniu unosi się cudowny zapach...

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo się cieszę!:] Pozdrawiam i zapraszam do odwiedzania bloga :}

    OdpowiedzUsuń
  5. Zjem dopiero jutro, bo już późno, ale wyszło rewelacyjnie ładne i łatwo się robi. Dzięki za fajny przepis i zachęcające fotki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis niestety o d**e roztrzaść! Ciasto dokładnie wg przepisu jest zbyt rzadkie i nie utrzymuje mokrych owoców jakimi są śliwki. Fotki są na 100% z innego ciasta!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zapraszam cię do mnie upieczemy ciasto wspólnie. Jeśli piszesz anonimowo podpisz się!

      Usuń
  7. WITAM CIASTO SUPER DZIEKUJE ZA DOBRY I SPRAWDZONY PRZEPIS

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm wygląda przepysznie, może się skuszę :P

    OdpowiedzUsuń
  9. Zakalec niestety wyszedł, zmieniłam mleko zwykłe na migdalowe. Wszcześniej piekłam go bez mleka, z mniejszą ilością mąki i był zawsze pewniak, nieraz więcej mokrych owoców było i był super. Teraz klapa...

    OdpowiedzUsuń
  10. a te białka można dodać do miski i miksować razem z tym wszystkim na małych obrotach? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak spróbujesz to się przekonasz czy można czy nie ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz