Tradycyjne, szybkie ciasto ucierane ze śliwkami jest delikatne i wilgotne w smaku. Polecam szczególnie teraz, gdy sezon na śliwki w pełni.
Przygotowanie: 30 minut | Pieczenie: około 1 godziny
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki (przesianej)
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki oleju
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 6 jajek temp. pokojowa
- 3/4 szklanki mleka temp.pokojowa
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- około 0,5 kg śliwek
- cukier puder do posypania
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie na przemian dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko i olej (mieszamy tylko do połączenia składników). Białka ubijamy na sztywno a następnie dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Przekładamy do natłuszczonej i wyłożonej pergaminem tortownicy o wymiarach 24 cm. Na cieście układamy połówki śliwek przecięciem do góry lekko je wciskając. Pieczemy około godziny w temp. 180*C.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
super wygląda to ciasto!
OdpowiedzUsuńi super smakuje :] Pozdrawiam!
UsuńOlu, u mnie dziś też coś ze śliwkami:). Twoje ciacho wygląda smakowicie. Super fotki! :)
OdpowiedzUsuńŚliwki mają to do siebie, że na ich widok od razu masz ochotę na ciasto ucierane albo drożdżowe :]
UsuńPozdrawiam! :]
Ja dziś zrobiłam to pyszne ciasto według Twojego przepisu:)super:)dzięki wielkie...w całym mieszkaniu unosi się cudowny zapach...
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę!:] Pozdrawiam i zapraszam do odwiedzania bloga :}
OdpowiedzUsuńZjem dopiero jutro, bo już późno, ale wyszło rewelacyjnie ładne i łatwo się robi. Dzięki za fajny przepis i zachęcające fotki :)
OdpowiedzUsuńPrzepis niestety o d**e roztrzaść! Ciasto dokładnie wg przepisu jest zbyt rzadkie i nie utrzymuje mokrych owoców jakimi są śliwki. Fotki są na 100% z innego ciasta!
OdpowiedzUsuńTo zapraszam cię do mnie upieczemy ciasto wspólnie. Jeśli piszesz anonimowo podpisz się!
UsuńWITAM CIASTO SUPER DZIEKUJE ZA DOBRY I SPRAWDZONY PRZEPIS
OdpowiedzUsuńMmm wygląda przepysznie, może się skuszę :P
OdpowiedzUsuńZakalec niestety wyszedł, zmieniłam mleko zwykłe na migdalowe. Wszcześniej piekłam go bez mleka, z mniejszą ilością mąki i był zawsze pewniak, nieraz więcej mokrych owoców było i był super. Teraz klapa...
OdpowiedzUsuńa te białka można dodać do miski i miksować razem z tym wszystkim na małych obrotach? ;)
OdpowiedzUsuńJak spróbujesz to się przekonasz czy można czy nie ;)
Usuń