13.08.2012

Ciasto ucierane ze śliwkami



          Tradycyjne, szybkie ciasto ucierane ze śliwkami jest delikatne i wilgotne w smaku. Polecam szczególnie teraz, gdy sezon na śliwki w pełni.


Przygotowanie: 30 minut | Pieczenie: około 1 godziny

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki (przesianej)
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 6 jajek temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki mleka temp.pokojowa
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 0,5 kg śliwek
  • cukier puder do posypania

     Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie na przemian dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko i olej (mieszamy tylko do połączenia składników). Białka ubijamy na sztywno a następnie dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Przekładamy do natłuszczonej i wyłożonej pergaminem tortownicy o wymiarach 24 cm. Na cieście układamy połówki śliwek przecięciem do góry lekko je wciskając. Pieczemy około godziny w temp. 180*C.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.






14 komentarzy:

  1. super wygląda to ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  2. Olu, u mnie dziś też coś ze śliwkami:). Twoje ciacho wygląda smakowicie. Super fotki! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śliwki mają to do siebie, że na ich widok od razu masz ochotę na ciasto ucierane albo drożdżowe :]
      Pozdrawiam! :]

      Usuń
  3. Ja dziś zrobiłam to pyszne ciasto według Twojego przepisu:)super:)dzięki wielkie...w całym mieszkaniu unosi się cudowny zapach...

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo się cieszę!:] Pozdrawiam i zapraszam do odwiedzania bloga :}

    OdpowiedzUsuń
  5. Zjem dopiero jutro, bo już późno, ale wyszło rewelacyjnie ładne i łatwo się robi. Dzięki za fajny przepis i zachęcające fotki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis niestety o d**e roztrzaść! Ciasto dokładnie wg przepisu jest zbyt rzadkie i nie utrzymuje mokrych owoców jakimi są śliwki. Fotki są na 100% z innego ciasta!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zapraszam cię do mnie upieczemy ciasto wspólnie. Jeśli piszesz anonimowo podpisz się!

      Usuń
  7. WITAM CIASTO SUPER DZIEKUJE ZA DOBRY I SPRAWDZONY PRZEPIS

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm wygląda przepysznie, może się skuszę :P

    OdpowiedzUsuń
  9. Zakalec niestety wyszedł, zmieniłam mleko zwykłe na migdalowe. Wszcześniej piekłam go bez mleka, z mniejszą ilością mąki i był zawsze pewniak, nieraz więcej mokrych owoców było i był super. Teraz klapa...

    OdpowiedzUsuń
  10. a te białka można dodać do miski i miksować razem z tym wszystkim na małych obrotach? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak spróbujesz to się przekonasz czy można czy nie ;)

      Usuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...