Chrupiąca skórka, mięciutki środek, bardzo smaczny, banalnie prosty w wykonaniu.
Polecam!
Przygotowanie: 10 minut | Pieczenie: 30-40 minut
Składniki:
- 350g mąki pszennej
- 155g mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka miodu
- 40g rozpuszczonego masła
- 340g maślanki
- ew. pestki słonecznika, dyni, rodzynki, orzechy
Wszystkie składniki mieszamy razem i zagniatamy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ręki.
Przekładamy do formy, smarujemy ciasto wodą albo rozpuszczonym masłem. Pieczemy 30-40 minut w temp. 200*C.
Sugestie:
- przed włożeniem do piekarnika można posypać chleb mąką.
chlebek wygląda przepysznie...poczęstujesz?!!
OdpowiedzUsuńJasne! ;}
OdpowiedzUsuńAż czuć jak pięknie pachnie. Uwielbiam zapach świeżego pieczonego chleba i masło, które się rozpływa na ciepłej kromce. Pycha :-)
OdpowiedzUsuńDokładnie niebo w gębie :] Pozdrawiam!
UsuńDomowy chleb...kilka składników, a w efekcie bochenek pełen szczęścia ;)
OdpowiedzUsuńDomowy chleb jest najlepszy :]
UsuńUwielbiam domowe pieczywo, zapach, jaki rozchodzi się po domu, kiedy chleb znajduje się w piekarniku jest absolutnie obłedny. A później można go jeść... i oprócz zapachu cieszyć się smakiem... same plusy taki chleb...
OdpowiedzUsuńNic nie zastąpi smaku domowego chleba :] Pozdrawiam!
UsuńNa pewno wypróbuję ten przepis, kupuję także gotową mieszankę do wypieku chleba(z lidla jest dobra), uwielbiam jak w domu pachnie świeżym chrupiącym chlebkiem:)
OdpowiedzUsuńBędę musiała wypróbować mieszanki z lidla. Zachęcam do wypróbowania przepisu :}
OdpowiedzUsuńA dożdże nie są potrzebne?
OdpowiedzUsuńWitam, to jest chleb na sodzie :D
Usuń