08.08.2012

Szybki chleb na sodzie



      Chrupiąca skórka, mięciutki środek, bardzo smaczny, banalnie prosty w wykonaniu.
Polecam!

Przygotowanie: 10 minut | Pieczenie: 30-40 minut

Składniki:

  • 350g mąki pszennej
  • 155g mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • 40g rozpuszczonego masła
  • 340g maślanki
  • ew. pestki słonecznika, dyni, rodzynki, orzechy

     Wszystkie składniki mieszamy razem i zagniatamy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ręki.
Przekładamy do formy, smarujemy ciasto wodą albo rozpuszczonym masłem. Pieczemy 30-40 minut w temp. 200*C.



Sugestie:
- przed włożeniem do piekarnika można posypać chleb mąką.

12 komentarzy:

  1. chlebek wygląda przepysznie...poczęstujesz?!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż czuć jak pięknie pachnie. Uwielbiam zapach świeżego pieczonego chleba i masło, które się rozpływa na ciepłej kromce. Pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie niebo w gębie :] Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Domowy chleb...kilka składników, a w efekcie bochenek pełen szczęścia ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam domowe pieczywo, zapach, jaki rozchodzi się po domu, kiedy chleb znajduje się w piekarniku jest absolutnie obłedny. A później można go jeść... i oprócz zapachu cieszyć się smakiem... same plusy taki chleb...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic nie zastąpi smaku domowego chleba :] Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Na pewno wypróbuję ten przepis, kupuję także gotową mieszankę do wypieku chleba(z lidla jest dobra), uwielbiam jak w domu pachnie świeżym chrupiącym chlebkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Będę musiała wypróbować mieszanki z lidla. Zachęcam do wypróbowania przepisu :}

    OdpowiedzUsuń
  7. A dożdże nie są potrzebne?

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...