30.08.2012

Trochę inna szarlotka






       Całkiem przypadkowo otrzymałam kosz jabłek. Oczka mi się uśmiechnęły i już wiedziałam na co je przeznaczę, na pyszną nietypową szarlotkę. Nietypową dlatego, że z dodatkiem ananasa i chrupiącą kruszonką. Jest to jedna z moich ulubionych szarlotek. Zachęcam do wypróbowania :] Ze słodkim ananasem najlepiej komponują się kwaśne jabłka.


Przygotowanie: 1 godzina | Pieczenie: 30-40minut

Składniki:

Ciasto
  • 300g mąki
  • 150g masła
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • skórka otarta z cytryny
 Nadzienie
  • 1kg kwaśnych jabłek
  • 50g cukru
  • cytryna
  • puszka ananasa
Kruszonka
  • 100g orzechów włoskich
  • 50g cukru
  • 100g masła
  • 50g płatków owsianych
  • 2 łyżki pokruszonych herbatników
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

       Do mąki dodać masło i posiekać. Dodać pozostałe składniki, po czym szybko zagnieść ciasto, owinąć folią i na 30 minut włożyć do lodówki.
Ananasy pokroić na kawałki. Syrop ananasowy przelać do garnka, dodać cukier, sok z cytryny i chwilkę pogotować. Następnie dodać pokrojone w plasterki jabłka. Podgrzewać cały czas mieszając, aż jabłka zrobią się miękkie. Dodać ananasa i wymieszać.
     Przygotować kruszonkę. Rozgrzać na patelni masło, wsypać orzechy, płatki owsiane, pokruszone herbatniki, cukier cały czas mieszając smażyć około 5 minut.
Formę do pieczenia wyłożyć pergaminem, wyłożyć ciasto i podpiec w piekarniku nagrzanym do 220*C.
Posypać ciasto 1/2 częścią kruszonki, na niej rozłożyć nadzienie i przykryć resztą kruszonki. Piec ciasto 20 minut w temp.200*C Do momentu, aż kruszonka zrobi się złotawa.








22 komentarze:

  1. Podoba mi się połączenie jabłek z ananasem. Nie omieszkam wypróbować:-).

    OdpowiedzUsuń
  2. ejże, ananasa spotkałam w Twojej szarlotce!
    ale ekstra pomysł ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. o,z ananasem, to dla mnie coś nowego,podoba mi się to zestawienie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Olu, ciacho wygląda baaardzo apetycznie i zachęcająco, niemal czuję jego zapach! :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. ja robię taką http://ania-gotuje.blog.pl/2012/08/21/placek-jablkowy-z-kruszonka-owsiana/

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapisuję :). Ponieważ z ananasem szarlotki nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda baaardzo smakowicie. :) Połączenie jabłka z ananasem wydaje się dobrym pomysłem, a na pewno takim, które moje podniebienie chciałoby przetestować ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Faktycznie ciekawe połączenie :P

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuje, Wszystkim za komentarze. Szarlotka jest pyszna, naprawdę polecam :]

    OdpowiedzUsuń
  10. Z ananasem nigdy nie jadłąm. Wpadam na kawałek;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wczoraj został pochłonięty ostatni kawałek. Ale są ciasteczka :]

      Usuń
  11. Bardzo smacznie wygląda i to połączenie z ananasem bardzo ciekawe, koniecznie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawa kruszonka:)
    Bardzo smaczne ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Olu skąd takie przepiękne serwetki? Takiej szarlotki jeszcze nie widziała, ale jabłko z ananasem musi pysznie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serwetki kupiłam w intermarche :] Szarlotka jest pyszna :]

      Usuń
  14. O jaki fajny pomysł :) Idealny dla mojego pożeracza szarlotek :P

    OdpowiedzUsuń
  15. Genialny sposób na kruszonkę! I na szarlotkę zresztą też ;-)
    Jako fanta tego ciasta jestem w niebo wzięta, bardzo mi się podoba Twój przepis. Koniecznie wypróbuję jak tylko kupię dużą porcję jabłek na ciasto.

    Serdecznie pozdrawiam,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  16. Nominowałam Twojego bloga do Versatile Blogger Award ;). http://www.odrobinaprzyjemnosci.blogspot.com/2012/08/pare-sow-o-mnie.html

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...