Całkiem przypadkowo otrzymałam kosz jabłek. Oczka mi się uśmiechnęły i już wiedziałam na co je przeznaczę, na pyszną nietypową szarlotkę. Nietypową dlatego, że z dodatkiem ananasa i chrupiącą kruszonką. Jest to jedna z moich ulubionych szarlotek. Zachęcam do wypróbowania :] Ze słodkim ananasem najlepiej komponują się kwaśne jabłka.
Przygotowanie: 1 godzina | Pieczenie: 30-40minut
Składniki:
Ciasto
- 300g mąki
- 150g masła
- 4 żółtka
- 2 łyżki cukru pudru
- skórka otarta z cytryny
- 1kg kwaśnych jabłek
- 50g cukru
- cytryna
- puszka ananasa
- 100g orzechów włoskich
- 50g cukru
- 100g masła
- 50g płatków owsianych
- 2 łyżki pokruszonych herbatników
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Do mąki dodać masło i posiekać. Dodać pozostałe składniki, po czym szybko zagnieść ciasto, owinąć folią i na 30 minut włożyć do lodówki.
Ananasy pokroić na kawałki. Syrop ananasowy przelać do garnka, dodać cukier, sok z cytryny i chwilkę pogotować. Następnie dodać pokrojone w plasterki jabłka. Podgrzewać cały czas mieszając, aż jabłka zrobią się miękkie. Dodać ananasa i wymieszać.
Przygotować kruszonkę. Rozgrzać na patelni masło, wsypać orzechy, płatki owsiane, pokruszone herbatniki, cukier cały czas mieszając smażyć około 5 minut.
Formę do pieczenia wyłożyć pergaminem, wyłożyć ciasto i podpiec w piekarniku nagrzanym do 220*C.
Posypać ciasto 1/2 częścią kruszonki, na niej rozłożyć nadzienie i przykryć resztą kruszonki. Piec ciasto 20 minut w temp.200*C Do momentu, aż kruszonka zrobi się złotawa.
jabłkowa bomba :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się połączenie jabłek z ananasem. Nie omieszkam wypróbować:-).
OdpowiedzUsuńZachęcam :]
Usuńejże, ananasa spotkałam w Twojej szarlotce!
OdpowiedzUsuńale ekstra pomysł ;]
o,z ananasem, to dla mnie coś nowego,podoba mi się to zestawienie :)
OdpowiedzUsuńOlu, ciacho wygląda baaardzo apetycznie i zachęcająco, niemal czuję jego zapach! :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
ja robię taką http://ania-gotuje.blog.pl/2012/08/21/placek-jablkowy-z-kruszonka-owsiana/
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie!
UsuńZapisuję :). Ponieważ z ananasem szarlotki nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńWygląda baaardzo smakowicie. :) Połączenie jabłka z ananasem wydaje się dobrym pomysłem, a na pewno takim, które moje podniebienie chciałoby przetestować ;)
OdpowiedzUsuńFaktycznie ciekawe połączenie :P
OdpowiedzUsuńDziękuje, Wszystkim za komentarze. Szarlotka jest pyszna, naprawdę polecam :]
OdpowiedzUsuńZ ananasem nigdy nie jadłąm. Wpadam na kawałek;)
OdpowiedzUsuńWczoraj został pochłonięty ostatni kawałek. Ale są ciasteczka :]
UsuńBardzo smacznie wygląda i to połączenie z ananasem bardzo ciekawe, koniecznie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńCiekawa kruszonka:)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne ciasto:)
Olu skąd takie przepiękne serwetki? Takiej szarlotki jeszcze nie widziała, ale jabłko z ananasem musi pysznie smakować :)
OdpowiedzUsuńSerwetki kupiłam w intermarche :] Szarlotka jest pyszna :]
UsuńO jaki fajny pomysł :) Idealny dla mojego pożeracza szarlotek :P
OdpowiedzUsuńGenialny sposób na kruszonkę! I na szarlotkę zresztą też ;-)
OdpowiedzUsuńJako fanta tego ciasta jestem w niebo wzięta, bardzo mi się podoba Twój przepis. Koniecznie wypróbuję jak tylko kupię dużą porcję jabłek na ciasto.
Serdecznie pozdrawiam,
Edith
Hej. Bardzo dziękuje za nominacje :]
OdpowiedzUsuń