Przejdź do głównej zawartości

Pyszne ciasto z nutellą



            Prosty i szybki sposób na pyszny placek. Kruche, delikatne ciasto przełożone nuttelą w sam raz na popołudniową kawkę ;}. Będzie smakowało nie tylko dzieciom, dorośli również będą zachwyceni  :}


Przygotowanie: 30 minut | Pieczenie: około 30 minut


Składniki:

  • 400 g mąki
  • 200 g masła
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody rozpuszczonej w 4 łyżkach śmietany 18%
  • szczypta soli
  • 300 g nutelli
  • foremka 25x35cm

     Masło z mąką posiekać drobniutko, dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. Zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Nutellę podgrzewamy w mikrofalówce albo w ciepłej wodzie. Na blaszce wykładamy część ciasta około 70%, przykrywamy nutellą na wierzch kładziemy drugą część ciasta (ciasto można rozwałkować, zetrzeć na tarce albo poskubać jak kruszonkę). Pieczemy w temp. 180*C przez około 30 minut.





Komentarze

  1. miałaś rację, jestem zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale świetny pomysł! :) Szybkie i słodkie ciasto, idealne dla niezapowiedzianych gości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto nie jest takie słodkie jak by się wydawało. Niezapowiedziani goście na pewno będą zachwyceni ;]

      Usuń
  3. O rety, chyba nie potrafiłabym przestać go jeść, zanim nie zjadłabym całego :) Takie ciasta, to zło. Ale takie zło, to "dobre" zło :):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi tak smakowało, że dorobiłam drugą blaszkę ;]

      Usuń
    2. Wiedziałam, że widziałam gdzieś taki przepis, ale nie mogłam przypomnieć sobie gdzie :) Znowu trafiłam na Twojego bloga, w zasadzie zupełnie przypadkiem i się na niego natknęłam :) Przepis dodaję do ulubionych i czekam na okazję, żeby go wykorzystać :) Chociaż chyba nie potrzebuję okazji :)

      Usuń
  4. Pyszność :) uwielbiam nutelle :) zresztą kto jej nie uwielbia :) Super pomysł :) Tutaj nutella na ciepło a u mnie nutella na zimno :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda smakowicie, aż chce się ugryźć kawałek tego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kolejny bardzo prosty przepis! :-) Moje dziecko jest miłośnikiem Nutellii. Niedługo wraca z wakacji, więc pewnie będziemy testować:-). A dziś mam w planach inne Twoje ciasto - to z borówkami amerykańskimi i lemon curd:-).

    OdpowiedzUsuń
  7. idealnie słodkie ciasto na sobotę.

    OdpowiedzUsuń
  8. O rety.. :) Co za pyszności:)
    Jak ja kocham chrupiące ciasta kruche<3

    OdpowiedzUsuń
  9. jak z nutellą to wiadomo, że musi być pyszne:D

    OdpowiedzUsuń
  10. Dla mnie chyba byłoby trochę za słodkie, ale dla reszty rodziny.. czemu nie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto nie jest słodzone dlatego świetnie się komponuje ze słodką nutellą. Smak jest zrównoważony. Polecam spróbować :]

      Usuń
  11. Bardzo podoba mi się Twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  12. genialne w swej prostocie, tylko kruche ciasto i Nutella, a jaki efekt, świetny pomysł dla takich zjadaczy Nutelli jak ja :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto wygląda pysznie! A ile cukru trzeba dodać do ciasta? W składnikach nie ma cukru. Czy chodzi o cuker waniliowy, czy zwykły?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już poprawiłam :] Ja nie dodawałam do ciasta dużo cukru bo nutella sama w sobie jest bardzo słodka.
      Możesz dodać 2 łyżki cukru białego i 1 łyżkę cukru waniliowego.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  14. a śmietana ilu procentowa?

    OdpowiedzUsuń
  15. Ta nutella nie wypłynie w trakcie pieczenia? Przepis na pewno przetestuję :) Uwielbiam nutelle i uwielbiam eksperymentować w kuchni mimo mojego młodego wieku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno nie wypłynie :D Ja zaczynałam swoją przygodę z pieczeniem od jakiegoś 10 roku życia :D Trzymam kciuki i nie przestawaj eksperymentować :D

      Usuń
  16. a co z białkami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na blogu po prawej stroni w kategorii białka znajdziesz kilka przepisów albo schowaj do zamrażarki. Wlej do pojemniczka a na wieczku zapisz ile jest białek. Jak uzbierasz odpowiednią ilość możesz upiec tort bezowy.

      Usuń
  17. W jaki sposób należy podgrzać Nutellę?

    OdpowiedzUsuń
  18. Jest napisane w przepisie albo wkładasz do mikrofali albo wkładasz słoik do gorącej wody i czekasz aż zrobi się bardziej płynna.

    OdpowiedzUsuń
  19. czy można przed włożeniem ciasta na blachę pokryć ja papierem do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  20. Zamiast kwaśnej śmietany dałam taka do ubijania 😔 ciasto się jeszcze piecze więc zobaczę później czy będzie katastrofa

    OdpowiedzUsuń
  21. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  22. Banalny, ale ŚWIETNY w swojej prostocie. Robię od 4 miesięcy, nie może się nie udać. Polecam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz