Prosty i szybki sposób na pyszny placek. Kruche, delikatne ciasto przełożone nuttelą w sam raz na popołudniową kawkę ;}. Będzie smakowało nie tylko dzieciom, dorośli również będą zachwyceni :}
Przygotowanie: 30 minut | Pieczenie: około 30 minut
Składniki:
- 400 g mąki
- 200 g masła
- 4 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody rozpuszczonej w 4 łyżkach śmietany 18%
- szczypta soli
- 300 g nutelli
- foremka 25x35cm
Masło z mąką posiekać drobniutko, dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. Zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Nutellę podgrzewamy w mikrofalówce albo w ciepłej wodzie. Na blaszce wykładamy część ciasta około 70%, przykrywamy nutellą na wierzch kładziemy drugą część ciasta (ciasto można rozwałkować, zetrzeć na tarce albo poskubać jak kruszonkę). Pieczemy w temp. 180*C przez około 30 minut.
Olu, pomysł rewelacyjny!
OdpowiedzUsuńDziękuje :}
Usuńmiałaś rację, jestem zachwycona :)
OdpowiedzUsuń:}
UsuńAle świetny pomysł! :) Szybkie i słodkie ciasto, idealne dla niezapowiedzianych gości :)
OdpowiedzUsuńCiasto nie jest takie słodkie jak by się wydawało. Niezapowiedziani goście na pewno będą zachwyceni ;]
UsuńO rety, chyba nie potrafiłabym przestać go jeść, zanim nie zjadłabym całego :) Takie ciasta, to zło. Ale takie zło, to "dobre" zło :):)
OdpowiedzUsuńMi tak smakowało, że dorobiłam drugą blaszkę ;]
UsuńWiedziałam, że widziałam gdzieś taki przepis, ale nie mogłam przypomnieć sobie gdzie :) Znowu trafiłam na Twojego bloga, w zasadzie zupełnie przypadkiem i się na niego natknęłam :) Przepis dodaję do ulubionych i czekam na okazję, żeby go wykorzystać :) Chociaż chyba nie potrzebuję okazji :)
UsuńPyszność :) uwielbiam nutelle :) zresztą kto jej nie uwielbia :) Super pomysł :) Tutaj nutella na ciepło a u mnie nutella na zimno :)
OdpowiedzUsuńJa zawszę mam słoik nutelli w domu ;}
Usuńwygląda smakowicie, aż chce się ugryźć kawałek tego ciasta :)
OdpowiedzUsuńJeszcze zostały mi trzy kawałki :} zapraszam ;]
UsuńKolejny bardzo prosty przepis! :-) Moje dziecko jest miłośnikiem Nutellii. Niedługo wraca z wakacji, więc pewnie będziemy testować:-). A dziś mam w planach inne Twoje ciasto - to z borówkami amerykańskimi i lemon curd:-).
OdpowiedzUsuńDaj później znać jak wyszło :]
Usuńidealnie słodkie ciasto na sobotę.
OdpowiedzUsuńTak :] Pozdrawiam!
UsuńO rety.. :) Co za pyszności:)
OdpowiedzUsuńJak ja kocham chrupiące ciasta kruche<3
Ja też :}
Usuńjak z nutellą to wiadomo, że musi być pyszne:D
OdpowiedzUsuńi jest :] Pozdrawiam!
UsuńDla mnie chyba byłoby trochę za słodkie, ale dla reszty rodziny.. czemu nie ;)
OdpowiedzUsuńCiasto nie jest słodzone dlatego świetnie się komponuje ze słodką nutellą. Smak jest zrównoważony. Polecam spróbować :]
UsuńOj musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńJest :] polecam!
UsuńBardzo podoba mi się Twój przepis:)
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania :]
Usuńgenialne w swej prostocie, tylko kruche ciasto i Nutella, a jaki efekt, świetny pomysł dla takich zjadaczy Nutelli jak ja :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda pysznie! A ile cukru trzeba dodać do ciasta? W składnikach nie ma cukru. Czy chodzi o cuker waniliowy, czy zwykły?
OdpowiedzUsuńJuż poprawiłam :] Ja nie dodawałam do ciasta dużo cukru bo nutella sama w sobie jest bardzo słodka.
UsuńMożesz dodać 2 łyżki cukru białego i 1 łyżkę cukru waniliowego.
Pozdrawiam.
a śmietana ilu procentowa?
OdpowiedzUsuńśmietana kwaśna 18%
UsuńTa nutella nie wypłynie w trakcie pieczenia? Przepis na pewno przetestuję :) Uwielbiam nutelle i uwielbiam eksperymentować w kuchni mimo mojego młodego wieku.
OdpowiedzUsuńNa pewno nie wypłynie :D Ja zaczynałam swoją przygodę z pieczeniem od jakiegoś 10 roku życia :D Trzymam kciuki i nie przestawaj eksperymentować :D
Usuńa co z białkami?
OdpowiedzUsuńNa blogu po prawej stroni w kategorii białka znajdziesz kilka przepisów albo schowaj do zamrażarki. Wlej do pojemniczka a na wieczku zapisz ile jest białek. Jak uzbierasz odpowiednią ilość możesz upiec tort bezowy.
UsuńW jaki sposób należy podgrzać Nutellę?
OdpowiedzUsuńJest napisane w przepisie albo wkładasz do mikrofali albo wkładasz słoik do gorącej wody i czekasz aż zrobi się bardziej płynna.
OdpowiedzUsuńczy można przed włożeniem ciasta na blachę pokryć ja papierem do pieczenia?
OdpowiedzUsuńOczywiście :)
UsuńZamiast kwaśnej śmietany dałam taka do ubijania 😔 ciasto się jeszcze piecze więc zobaczę później czy będzie katastrofa
OdpowiedzUsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBanalny, ale ŚWIETNY w swojej prostocie. Robię od 4 miesięcy, nie może się nie udać. Polecam.
OdpowiedzUsuń