28.08.2012

Ciasteczka morelowo-szafranowe



          Bardzo fajne kruche ciasteczka z dodatkiem moreli, szafranu i amaretto. Mała odskocznia od zwykłych tradycyjnych, kruchych ciasteczek. Warte uwagi i wypróbowania.


Przygotowanie: 30 minut | Pieczenie: 10 minut

Składniki:

  • 100g mąki
  • 80g mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 50g masła
  • 50g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g suszonych moreli
  • szczypta soli
  • łyżka likieru amaretto
  • na czubek łyżeczki szafranu


Morele pokroić w drobną kostkę. Masło dodać do mąki, posiekać nożem, dodać pozostałe składniki. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkować, wyciąć w dowolnym kształcie ciasteczka. Piec około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180*C .


13 komentarzy:

  1. Olu, na pewno sa warte uwagi i wypróbowania - wyglądaja tak apetycznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. urocze! ale fakt, morele z szałwią nieźle współgrają ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś wspaniałego - muszę takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo apetyczne i ten żółciutki kolor od szafranu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale fajne ciasteczka, ja robię dziś babeczki

    OdpowiedzUsuń
  6. W prost do maczania w ciepłym mleku:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeszcze nigdy nie piekłam nic z szafranem...

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuje, Wszystkim za miłe komentarze i proszę próbować :]

    OdpowiedzUsuń
  9. Śliczne. Lubię ciasteczka z dodatkiem mąki kukurydzianej, są wtedy bardzo kruche, no i mają śliczny kolor:)

    OdpowiedzUsuń
  10. urocze ciasteczka z bardzo ciekawymi dodatkami

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajnie podkręciłaś te ciastka morelami, amaretto i szafranem :-D

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...