Bardzo fajne kruche ciasteczka z dodatkiem moreli, szafranu i amaretto. Mała odskocznia od zwykłych tradycyjnych, kruchych ciasteczek. Warte uwagi i wypróbowania.
Przygotowanie: 30 minut | Pieczenie: 10 minut
Składniki:
- 100g mąki
- 80g mąki kukurydzianej
- 1 jajko
- 50g masła
- 50g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100g suszonych moreli
- szczypta soli
- łyżka likieru amaretto
- na czubek łyżeczki szafranu
Morele pokroić w drobną kostkę. Masło dodać do mąki, posiekać nożem, dodać pozostałe składniki. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkować, wyciąć w dowolnym kształcie ciasteczka. Piec około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180*C .
Olu, na pewno sa warte uwagi i wypróbowania - wyglądaja tak apetycznie:-)
OdpowiedzUsuńAle cudne:)
OdpowiedzUsuńurocze! ale fakt, morele z szałwią nieźle współgrają ;]
OdpowiedzUsuńCoś wspaniałego - muszę takie zrobić :)
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczne i ten żółciutki kolor od szafranu :)
OdpowiedzUsuńale fajne ciasteczka, ja robię dziś babeczki
OdpowiedzUsuńW prost do maczania w ciepłym mleku:)
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie piekłam nic z szafranem...
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania :]
UsuńDziękuje, Wszystkim za miłe komentarze i proszę próbować :]
OdpowiedzUsuńŚliczne. Lubię ciasteczka z dodatkiem mąki kukurydzianej, są wtedy bardzo kruche, no i mają śliczny kolor:)
OdpowiedzUsuńurocze ciasteczka z bardzo ciekawymi dodatkami
OdpowiedzUsuńFajnie podkręciłaś te ciastka morelami, amaretto i szafranem :-D
OdpowiedzUsuń