W mojej kuchni zapachniało dzisiaj szarlotką i to nie byle jaką szarlotką bo z pyszną śmietankową pianką :} Obowiązkowo podana na ciepło z lodami i bitą śmietaną.
Przygotowanie: 40 minut | Pieczenie: około 60 minut
Składniki:
- 250g mąki
- 100g masła
- 3 jajka
- 8 łyżek cukru
- szczypta soli
- około 0,5kg jabłek
- cynamon
- 3/4 szklanki śmietanki kremówki
Masło dodać do mąki wysypanej na stolnice, posiekać nożem, dodać sól, łyżkę cukru i jajko. Zagnieść składniki, uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim dno i boki formy, po nakłuwać widelcem i lekko podpiec w temp 180*C.
Jabłka obrać, pokroić w cząstki. Przygotowane jabłka ułożyć na powierzchni podpieczonego placka, posypać łyżką cukru wymieszanego z cynamonem, wstawić do piekarnika o temp. 200*C na 20 minut.
Dwa jaja ubić do "białości" z dodatkiem cukru (6 łyżek). Cały czas ubijając dodać kremówkę. Wyjąć z piekarnika tarte i polać przygotowanym kremem. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 170*C i piec do zarumienienia na złoto.
wygląda baardzo kusząco.
OdpowiedzUsuńCudna tarta. Aż prosi się o spróbowanie. :)
OdpowiedzUsuńLatem uwielbiam tarty! To chyba najlepsze ciasto na tę porę roku!:-)
OdpowiedzUsuń