26.08.2012

Tarta jabłkowa



         W mojej kuchni zapachniało dzisiaj szarlotką i to nie byle jaką szarlotką bo z pyszną śmietankową pianką :} Obowiązkowo podana na ciepło z lodami i bitą śmietaną. 


 Przygotowanie: 40 minut | Pieczenie: około 60 minut

Składniki:

  • 250g mąki
  • 100g masła
  • 3 jajka
  • 8 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • około 0,5kg jabłek
  • cynamon
  • 3/4 szklanki śmietanki kremówki


       Masło dodać do mąki wysypanej na stolnice, posiekać nożem, dodać sól, łyżkę cukru i jajko. Zagnieść składniki, uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim dno i boki formy, po nakłuwać widelcem i lekko podpiec w temp 180*C.
      Jabłka obrać, pokroić w cząstki. Przygotowane jabłka ułożyć na powierzchni podpieczonego placka, posypać łyżką cukru wymieszanego z cynamonem, wstawić do piekarnika o temp. 200*C  na 20 minut.
Dwa jaja ubić do "białości"  z dodatkiem cukru (6 łyżek). Cały czas ubijając dodać kremówkę. Wyjąć z piekarnika tarte i polać przygotowanym kremem. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 170*C i piec do zarumienienia na złoto.




3 komentarze:

  1. Cudna tarta. Aż prosi się o spróbowanie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Latem uwielbiam tarty! To chyba najlepsze ciasto na tę porę roku!:-)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...