Jeśli ktoś się nie boi odpalać piekarnika przy tych temperaturach, polecam pyszne frytki z piekarnika. Na przekąskę, do obiadu smakują wybornie i są ciekawą odmianą zwykłych frytek.
Przygotowanie: 15 minut | Pieczenie: 30-40 minut
Składniki:
- 4 średnie ziemniaki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka świeżej kolendry
- 1/2 łyżki świeżego oregano
Ziemniaki kroimy jak na frytki i umieszczamy w misce z zimną wodą( kilka minut). Wylewamy wodę i suszymy frytki papierowym ręcznikiem. Ziemniaki polewamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem, czosnkiem i posypujemy drobno pokrojoną kolendrą i oregano. Przekładamy na formę wyłożoną pergaminem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C do chwili aż uzyskają złoty kolor. Warto jeszcze podczas pieczenia od czasu do czasu przemieszać.
z piekarnika są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńWiadomo! Dietetyczne ;] przynajmniej tak sobie wmawiam :]
Usuńteż ostatnio robiłam frytki z przyprawami (niebawem na blogu), uważam że to super odskocznia od tych tradycyjnych. koniecznie muszę spróbować Twojego sposobu
OdpowiedzUsuńPolecam, są naprawdę pyszne!
UsuńDo długiego pieczenia znacznie lepszy od oliwy jest olej rzepakowy - nie traci tak szybko swoich wartości odżywczych i nie przypala się tak łatwo. Ale zestaw przypraw do frytek bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńMożna zastąpić oliwę olejem. Przyprawy świetnie się ze sobą łączą. Polecam :]
UsuńBardzo lubię takie domowe frytki :)
OdpowiedzUsuńSą najlepsze!
Usuńa w jakiej temperaturze najlepiej piec te frytki? :) wyglądają pysznie i chciałabym sama takie przyrządzić :)
OdpowiedzUsuńFrytki lubią wysoką temperaturę 220*C. Pieczemy na złoty kolor. Dobrze jest też od czasu do czasu przemieszać je.
UsuńPozdrawiam
Ola