01.08.2012

Frytki z kolendrą, czosnkiem i oregano



        Jeśli ktoś się nie boi odpalać piekarnika przy tych temperaturach, polecam pyszne frytki z piekarnika. Na przekąskę, do obiadu smakują wybornie i są ciekawą odmianą zwykłych frytek.

Przygotowanie: 15 minut | Pieczenie: 30-40 minut

Składniki:

  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka świeżej  kolendry
  • 1/2 łyżki świeżego oregano


         Ziemniaki kroimy jak na frytki i umieszczamy w misce z zimną wodą( kilka minut). Wylewamy wodę i suszymy frytki papierowym ręcznikiem. Ziemniaki polewamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem, czosnkiem i posypujemy drobno pokrojoną kolendrą i oregano. Przekładamy na formę wyłożoną pergaminem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C do chwili aż uzyskają złoty kolor. Warto jeszcze podczas pieczenia od czasu do czasu przemieszać.







11 komentarzy:

  1. z piekarnika są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiadomo! Dietetyczne ;] przynajmniej tak sobie wmawiam :]

      Usuń
  2. też ostatnio robiłam frytki z przyprawami (niebawem na blogu), uważam że to super odskocznia od tych tradycyjnych. koniecznie muszę spróbować Twojego sposobu

    OdpowiedzUsuń
  3. Do długiego pieczenia znacznie lepszy od oliwy jest olej rzepakowy - nie traci tak szybko swoich wartości odżywczych i nie przypala się tak łatwo. Ale zestaw przypraw do frytek bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zastąpić oliwę olejem. Przyprawy świetnie się ze sobą łączą. Polecam :]

      Usuń
  4. Bardzo lubię takie domowe frytki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. I’m really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish just about gossips and web and this is really frustrating. A good blog with exciting content, that is what I need. Thank you for keeping this site, I will be visiting it. Do you do newsletters? Can’t find it.Web Designing

    OdpowiedzUsuń
  6. a w jakiej temperaturze najlepiej piec te frytki? :) wyglądają pysznie i chciałabym sama takie przyrządzić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Frytki lubią wysoką temperaturę 220*C. Pieczemy na złoty kolor. Dobrze jest też od czasu do czasu przemieszać je.
      Pozdrawiam
      Ola

      Usuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...