Przejdź do głównej zawartości

Trochę inna szarlotka






       Całkiem przypadkowo otrzymałam kosz jabłek. Oczka mi się uśmiechnęły i już wiedziałam na co je przeznaczę, na pyszną nietypową szarlotkę. Nietypową dlatego, że z dodatkiem ananasa i chrupiącą kruszonką. Jest to jedna z moich ulubionych szarlotek. Zachęcam do wypróbowania :] Ze słodkim ananasem najlepiej komponują się kwaśne jabłka.


Przygotowanie: 1 godzina | Pieczenie: 30-40minut

Składniki:

Ciasto
  • 300g mąki
  • 150g masła
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • skórka otarta z cytryny
 Nadzienie
  • 1kg kwaśnych jabłek
  • 50g cukru
  • cytryna
  • puszka ananasa
Kruszonka
  • 100g orzechów włoskich
  • 50g cukru
  • 100g masła
  • 50g płatków owsianych
  • 2 łyżki pokruszonych herbatników
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

       Do mąki dodać masło i posiekać. Dodać pozostałe składniki, po czym szybko zagnieść ciasto, owinąć folią i na 30 minut włożyć do lodówki.
Ananasy pokroić na kawałki. Syrop ananasowy przelać do garnka, dodać cukier, sok z cytryny i chwilkę pogotować. Następnie dodać pokrojone w plasterki jabłka. Podgrzewać cały czas mieszając, aż jabłka zrobią się miękkie. Dodać ananasa i wymieszać.
     Przygotować kruszonkę. Rozgrzać na patelni masło, wsypać orzechy, płatki owsiane, pokruszone herbatniki, cukier cały czas mieszając smażyć około 5 minut.
Formę do pieczenia wyłożyć pergaminem, wyłożyć ciasto i podpiec w piekarniku nagrzanym do 220*C.
Posypać ciasto 1/2 częścią kruszonki, na niej rozłożyć nadzienie i przykryć resztą kruszonki. Piec ciasto 20 minut w temp.200*C Do momentu, aż kruszonka zrobi się złotawa.








Komentarze

  1. Podoba mi się połączenie jabłek z ananasem. Nie omieszkam wypróbować:-).

    OdpowiedzUsuń
  2. ejże, ananasa spotkałam w Twojej szarlotce!
    ale ekstra pomysł ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. o,z ananasem, to dla mnie coś nowego,podoba mi się to zestawienie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Olu, ciacho wygląda baaardzo apetycznie i zachęcająco, niemal czuję jego zapach! :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. ja robię taką http://ania-gotuje.blog.pl/2012/08/21/placek-jablkowy-z-kruszonka-owsiana/

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapisuję :). Ponieważ z ananasem szarlotki nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda baaardzo smakowicie. :) Połączenie jabłka z ananasem wydaje się dobrym pomysłem, a na pewno takim, które moje podniebienie chciałoby przetestować ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Faktycznie ciekawe połączenie :P

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuje, Wszystkim za komentarze. Szarlotka jest pyszna, naprawdę polecam :]

    OdpowiedzUsuń
  10. Z ananasem nigdy nie jadłąm. Wpadam na kawałek;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wczoraj został pochłonięty ostatni kawałek. Ale są ciasteczka :]

      Usuń
  11. Bardzo smacznie wygląda i to połączenie z ananasem bardzo ciekawe, koniecznie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawa kruszonka:)
    Bardzo smaczne ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Olu skąd takie przepiękne serwetki? Takiej szarlotki jeszcze nie widziała, ale jabłko z ananasem musi pysznie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serwetki kupiłam w intermarche :] Szarlotka jest pyszna :]

      Usuń
  14. O jaki fajny pomysł :) Idealny dla mojego pożeracza szarlotek :P

    OdpowiedzUsuń
  15. Genialny sposób na kruszonkę! I na szarlotkę zresztą też ;-)
    Jako fanta tego ciasta jestem w niebo wzięta, bardzo mi się podoba Twój przepis. Koniecznie wypróbuję jak tylko kupię dużą porcję jabłek na ciasto.

    Serdecznie pozdrawiam,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  16. Hej. Bardzo dziękuje za nominacje :]

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz