Przejdź do głównej zawartości

Szybki chleb na sodzie



      Chrupiąca skórka, mięciutki środek, bardzo smaczny, banalnie prosty w wykonaniu.
Polecam!

Przygotowanie: 10 minut | Pieczenie: 30-40 minut

Składniki:

  • 350g mąki pszennej
  • 155g mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • 40g rozpuszczonego masła
  • 340g maślanki
  • ew. pestki słonecznika, dyni, rodzynki, orzechy

     Wszystkie składniki mieszamy razem i zagniatamy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ręki.
Przekładamy do formy, smarujemy ciasto wodą albo rozpuszczonym masłem. Pieczemy 30-40 minut w temp. 200*C.



Sugestie:
- przed włożeniem do piekarnika można posypać chleb mąką.

Komentarze

  1. chlebek wygląda przepysznie...poczęstujesz?!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż czuć jak pięknie pachnie. Uwielbiam zapach świeżego pieczonego chleba i masło, które się rozpływa na ciepłej kromce. Pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowy chleb...kilka składników, a w efekcie bochenek pełen szczęścia ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam domowe pieczywo, zapach, jaki rozchodzi się po domu, kiedy chleb znajduje się w piekarniku jest absolutnie obłedny. A później można go jeść... i oprócz zapachu cieszyć się smakiem... same plusy taki chleb...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic nie zastąpi smaku domowego chleba :] Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Na pewno wypróbuję ten przepis, kupuję także gotową mieszankę do wypieku chleba(z lidla jest dobra), uwielbiam jak w domu pachnie świeżym chrupiącym chlebkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Będę musiała wypróbować mieszanki z lidla. Zachęcam do wypróbowania przepisu :}

    OdpowiedzUsuń
  7. A dożdże nie są potrzebne?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz