08.03.2013

Babka wyśmienita



     Mówili dzisiaj w pogodzie, że idzie ochłodzenie, mrozy i podobno ma zima wrócić! Nie przyjmuje tego do wiadomości. U mnie jest już wiosna i tak pozostanie.  A jak wiosna to pomału też zbliżają się Święta Wielkanocne. A jak Wielkanoc to muszą być babki. Oto pierwsza z nich. Babka z bogatym wnętrzem, w którym można znaleźć same pyszności: orzechy, czekoladę, kawę, ajerkoniak i amaretto. Całość przyozdobiona czekoladą gorzką, białą i jajkami z cukru.


Składniki:

  • 150 g mąki pszennej 
  • 100 g maki ziemniaczanej 
  • 100 g orzechów mielonych 
  • 160 g cukru 
  • 250 ml oleju
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml mocnej kawy 
  • 100 ml ajerkoniaku 
  • 3 łyżki likieru amaretto
  • 5 jajek 
  • 2 czubate łyżeczki kakao 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody 

Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g białej czekolady
  • 5 łyżek mleka 
  • jajeczka do dekoracji 


      Jajka ubijamy ze szczyptą soli, powoli wsypujemy cukier i ubijamy do momentu, aż masa zrobi się jasno żółta a pod palcami nie będziemy wyczuwać drobinek cukru.
     Mąki mieszamy z kakao, proszkiem, sodą i orzechami. Cały czas ubijając na najniższych obrotach masę jajeczną, dodajemy na przemian mąkę, olej, likiery, kawę i tak do wyczerpania składników. Na koniec wsypujemy drobno pokrojoną czekoladę, mieszamy i przekładamy do natłuszczonej, i wysypanej tartą bułką formy. Pieczemy do suchego patyczka około 70 minut w temp.180*C. Studzimy.
     Polewa: Do przygotowania potrzebne będą dwa garnki z gotującą się wodą. Nad jednym ustawiamy miskę z gorzką czekoladą i mlekiem. Nad drugim miskę z białą czekoladą. Mieszamy do rozpuszczenia. Polewamy babkę najpierw ciemną polewą potem jasną i dekorujemy jajeczkami.









12 komentarzy:

  1. Ojej, babka na bogato! :) Zazdroszczę takiej uczty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście babka na bogato. Ja chcę, żeby już były święta, żebym mogła się cieszyć takimi cudownymi świątecznymi wypiekami jak ta babka :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzeczywiście, iście wiosenna aura u ciebie... wstyd się przyznać, ale nigdy nie piekłam ani babki wielkanocnej, ani świątecznych mazurków... muszę to zmienić jak najszybciej! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. wiosenna baba, na którą jakaś zwariowana kurka poskładała czekoladowe jaja :) piękna jest też Twoja skrzyneczka z żonkilami, mrrr...

    nie piekłam nigdy babki, za to wczoraj upiekłam babkę ziemniaczaną w takiej babkowej foremce jak Ty. forma była wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą a mimo to nie mogę wyjąć zawartości. jak to się robi?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale u Ciebie smacznie i wiosennie, na przekór tej paskudnej pogodzie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Baba jak się patrzy! Mój syn powiedziłaby pewnie, że mega wypasiona:-) albo coś w tym stylu. Ciekawa i smakowita!

    OdpowiedzUsuń
  7. Olu piękną i przepyszną babkę upiekłas !!! I jak już wiosennie, slicznie ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękna babeczka:) Też wczoraj piekłam!

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...