Przejdź do głównej zawartości

Babka wyśmienita



     Mówili dzisiaj w pogodzie, że idzie ochłodzenie, mrozy i podobno ma zima wrócić! Nie przyjmuje tego do wiadomości. U mnie jest już wiosna i tak pozostanie.  A jak wiosna to pomału też zbliżają się Święta Wielkanocne. A jak Wielkanoc to muszą być babki. Oto pierwsza z nich. Babka z bogatym wnętrzem, w którym można znaleźć same pyszności: orzechy, czekoladę, kawę, ajerkoniak i amaretto. Całość przyozdobiona czekoladą gorzką, białą i jajkami z cukru.


Składniki:

  • 150 g mąki pszennej 
  • 100 g maki ziemniaczanej 
  • 100 g orzechów mielonych 
  • 160 g cukru 
  • 250 ml oleju
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml mocnej kawy 
  • 100 ml ajerkoniaku 
  • 3 łyżki likieru amaretto
  • 5 jajek 
  • 2 czubate łyżeczki kakao 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody 

Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g białej czekolady
  • 5 łyżek mleka 
  • jajeczka do dekoracji 


      Jajka ubijamy ze szczyptą soli, powoli wsypujemy cukier i ubijamy do momentu, aż masa zrobi się jasno żółta a pod palcami nie będziemy wyczuwać drobinek cukru.
     Mąki mieszamy z kakao, proszkiem, sodą i orzechami. Cały czas ubijając na najniższych obrotach masę jajeczną, dodajemy na przemian mąkę, olej, likiery, kawę i tak do wyczerpania składników. Na koniec wsypujemy drobno pokrojoną czekoladę, mieszamy i przekładamy do natłuszczonej, i wysypanej tartą bułką formy. Pieczemy do suchego patyczka około 70 minut w temp.180*C. Studzimy.
     Polewa: Do przygotowania potrzebne będą dwa garnki z gotującą się wodą. Nad jednym ustawiamy miskę z gorzką czekoladą i mlekiem. Nad drugim miskę z białą czekoladą. Mieszamy do rozpuszczenia. Polewamy babkę najpierw ciemną polewą potem jasną i dekorujemy jajeczkami.









Komentarze

  1. Ojej, babka na bogato! :) Zazdroszczę takiej uczty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście babka na bogato. Ja chcę, żeby już były święta, żebym mogła się cieszyć takimi cudownymi świątecznymi wypiekami jak ta babka :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzeczywiście, iście wiosenna aura u ciebie... wstyd się przyznać, ale nigdy nie piekłam ani babki wielkanocnej, ani świątecznych mazurków... muszę to zmienić jak najszybciej! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. wiosenna baba, na którą jakaś zwariowana kurka poskładała czekoladowe jaja :) piękna jest też Twoja skrzyneczka z żonkilami, mrrr...

    nie piekłam nigdy babki, za to wczoraj upiekłam babkę ziemniaczaną w takiej babkowej foremce jak Ty. forma była wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą a mimo to nie mogę wyjąć zawartości. jak to się robi?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale u Ciebie smacznie i wiosennie, na przekór tej paskudnej pogodzie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Baba jak się patrzy! Mój syn powiedziłaby pewnie, że mega wypasiona:-) albo coś w tym stylu. Ciekawa i smakowita!

    OdpowiedzUsuń
  7. Olu piękną i przepyszną babkę upiekłas !!! I jak już wiosennie, slicznie ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękna babeczka:) Też wczoraj piekłam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz